editiadedimineata.ro: Partea întunecată a tendinței multor oameni de a transmite doar un vibe pozitiv. Pozitivitatea toxică poate afecta relațiile interpersonale
”Nu-i chiar așa mare lucru”, ”O să treci tu peste”, ”Se poate și mai rău”, ”Li s-a întâmplat și altora”, ”Relaxează-te, gândește pozitiv!”, ”Hai zâmbește, nu mai plânge!”, ”Totul va fi bine”, ”Gândește-te la ceva pozitiv”. Și altele din același registru. Le cunoașteți? V-au lovit în plex, de nenumărate ori, din nenumărate surse? Sunt ceea ce psihologii numesc ”pozitivitate toxică”, partea întunecată a tendinței multor oameni de a transmite doar un vibe pozitiv. Chiar dacă intenția este una bună (deși superficială), utilizarea excesivă a pozitivității poate să-i provoace rău celuilalt.
Pozitivitatea toxică este ca o pătură enormă, dar ineficientă, care acoperă toate situațiile din viață cu o stare de fericire și optimism. Rezultatul este negarea, minimizarea și invalidarea experienței emoționale umane autentice, explică psihologul Mihai Copăceanu.
Citește mai mult pe editiadedimineata.ro
Articol susținut de editiadedimineata.ro