Sari direct la conținut

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, reacționează după ce a făcut reclamă la Ferma Dacilor, deși inițial a refuzat să comenteze „prietenia de 31 de ani” cu patronul

HotNews.ro
Horia Constantinescu, presedinte ANPC, Foto: AGERPRES
Horia Constantinescu, presedinte ANPC, Foto: AGERPRES

Șeful Protecției Consumatorilor, Horia Constantinescu, a evitat marți să comenteze pentru Europa Liberă „prietenia de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor, unde un incendiu violent a izbucnit în a doua zi de Crăciun, provocând moartea mai multor persoane. Ulterior, a postat pe Facebook un mesaj lung în care se plânge că i se transferă vina altor autorităţi „numai pentru că dă bine”, lucru care i se pare „jenant”.

„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, scria președintele ANCP pe Facebook în luna octombrie.

„Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse”, scria Horia Constantinescu, președintele ANPC.

„Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie.”, mai scria Constantinescu.

Contactat de Europa Liberă pentru a lămuri de ce a lăudat pensiunea Ferma Dacilor, Horia Constantinescu s-a rezumat să transmită un mesaj privind victimele incendiului.

„În acest incendiu au murit mai mulți copii și este singurul lucru la care mă pot gândi în aceste momente. Ca părinte nu pot decât să mă cutremur. Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei care s-au prăpădit acolo”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Europa Liberă l-a întrebat pe șeful ANPC de ce a scris mesajul favorabil pensiunii Ferma Dacilor, dacă știa că au are autorizație de securitate la incendiu și dacă Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a verificat vreodată proprietatea, însă Constantinescu nu a răspuns.

De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături”

La o zi după ce a fos contactat de Europa Liberă, Horia Constantinescu postat un lung mesaj miercuri dimineață pe pagina sa de Facebook.

„Aş fi vrut să scriu un mesaj lung legat de nenorocirea de la Mizil. Nu pot spune decât: Dumnezeu să îi ierte pe cei care au pierit în incendiu! De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră atunci când mâncaţi într-un local cereţi toate autorizaţiile. A mi se transfera vina altor autorităţi numai pentru că dă bine mi se pare jenant. Mă cutremură gândul că şi la nivelul altor locaţii promovate se pot întâmpla lucruri neprevăzute şi să devin ţapul ispăşitor. Mă întreb de ce nu se demarează o modificare a constituţiei şi a codului penal pentru ca tâmpeniile făcute la un moment dat în viaţă să devină o condamnare pentru tot restul existenţei. Să se discute şi la nivelul bisericii pentru a fi eliminate spovedania şi iertarea păcatelor. Reintegrarea în societate trebuie de asemenea eliminată şi trecut negru pe alb faptul că odată ce ai furat cireşe în copilărie nimic şi nimeni nu te va putea vreodată ierta”, a afirmat Horia Constantinescu pe pagina sa de socializare.

El a adăugat că nu ştie pentru ce ar trebui să se scuze, pentru faptul că în urmă cu 30 de ani îşi făcea prieteni fără să ştie ce urmează să facă aceştia în viaţă sau că s-a oprit să mânânce jumări la acea pensiune fără să ia în calcul trecutul celui care le produce.

„Nu există condamnare mai mare ca aceea de a îţi îngropa propriul copil. Îmi este greu să cred că cineva ar fi putut accepta aceste riscuri expunându-şi propria familie. Nu ştiu pentru ce ar trebui să mă scuz eu?! Că în urmă cu 30 de ani îmi făceam prieteni fără să consult înainte globul de cristal şi să aflu ce urmează să facă aceştia în viaţă?! Că m-am oprit să mănânc jumări fără să iau în calcul trecutul celui care le produce?! Că am promovat un producător local şi produsele acestuia?! Ar trebui probabil construit un lagăr unde să fie trimişi toţi cei care la un moment dat au făcut tâmpenii mai mari sau mai mici!”, a mai afirmat şeful ANPC.

El a subliniat că nu are ce să îşi reproşeze în legătură cu incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor.

„Cornel Dinicu îşi va îngropa unul dintre copii! Este cea mai mare condamnare şi pedeapsă!Dumnezeu să îl odihnească şi să dea putere părinţilor! Tot Dumnezeu în mărinimia lui să ierte şi să-i protejeze pe toţi cei care au pierit in incendiu! Eu voi continuaţi să vin la birou la aceleaşi ore şi să-mi fac treaba exact aşa cum trebuie! Nu am să îmi reproşez nimic şi doar mă cutremură gândul legat de nenorocirea de la Mizil!”, a declarat Horia Constantinescu, referindu-se la cel care se prezintă ca fiind patronul pensiunii şi fondatorul afacerii.

Horia Constantinescu, la șefia ANPC de mai multe ori

Horia Constantinescu, membru PSD, este nașul de cununie al fiului cel mare al fostului prim-ministru Adrian Năstase, Andrei.

El a mai fost șeful ANPC în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă. În noiembrie 2019, Horia Constantinescu a fost eliberat, în baza unei decizii a premierului Ludovic Orban.

A fost repus în funcție, în 2022, în mandatul de prim-ministru al șefului PNL Nicolae Ciucă.

Ca șef al OPC Constanța, Horia Constantinescu s-a remarcat prin controale televizate și zgomotoase, la diverse restaurante de pe Litoral.

Agenția Națională de Integritate (ANI) îi verifică averea secretarului de stat Horia Constantinescu, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), promovat de Liviu Dragnea și susținut de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a anunțat USR în noiembrie 2023.

Horia Constantinescu a reacționat susținând că sesizarea unui parlamentar USR la ANI „se transformă într-o fumigenă”, el spunând că în 23 octombrie a trimis un e-mail către ANI şi către Oficiul de spălare a banilor să verifice afimaţiile făcute în spaţiul public de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care l-a acuzat de spălarea banilor.

Mai multe anchete după incendiul de la Ferma Dacilor

Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, din judeţul Prahova. Șase persoane au fost găsite carbonizate, în timp ce continuă a încă două persoane care sunt date în continuare dispărute.

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au început, marţi seară, audierile în dosarul care vizează cauzele, dar şi efectele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. Infracţiunile vizate sunt de distrugere şi ucidere din culpă.

Direcția Națională Anticorupție urmează să redeschidă, miercuri, dosarul de la ISUJ Prahova care vizează problemele cu autorizația de incendiu de la pensiunea „Ferma Dacilor”, au precizat surse judiciare pentru Digi24 și Agerpres.

Potrivit Euronews, Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova avea contract cu Ferma Dacilor, iar sindicaliștii din poliția prahoveană mergeau acolo cu o reducere de 20%.

Pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, funcţiona fără autorizaţie de construire și fără autorizație la incendiu, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare, deși a funcționat de 10 an, potrivit lui Cornel Dinicu, un om de afaceri controversat care s-a prezentat drept patronul complexului turistic, deși nu apare în actele firmei.

Complexul turistic a fost construit în zona Tohani în 2013, potrivit lui Dinicu, care a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului afacerea „Portbagajul”. Atât presa din Prahova, cât și presa centrală au relatat despre trecutul întunecat al antreprenorului, despre legăturle cu lumea interlopă, implicarea în afacerea „Portbagajul” și urmărirea de către SIE până în Sierra Leone.

VEZI ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro