Sari direct la conținut

Un tren de marfă a deraiat la 25 de km de Craiova. Sunt întârzieri mari ale trenurilor de călători UPDATE

HotNews.ro
Linii de cale ferata, Foto: Hotnews
Linii de cale ferata, Foto: Hotnews

Două vagoane ale unui tren de marfă s-au răsturnat și nouă au deraiat în gara Leu, la 25 km de Craiova. Circulația este întreruptă între Craiova și Caracal, iar trenurile circulă pe o rută ocolitoare. Sunt întârzieri și de peste trei ore ale trenurilor de pasageri Craiova – București.

UPDATE La ora 14.30 CFR Călători a anunțat că o serie de trenuri vor fi anulate și altele vor fi deviate. Schimbîrile se referă și la următoarele zile.

UPDATE La ora 12.00 CFR SA informează că circulație este, în continuare închisă pe magistrala 100, între Caracal și Craiova, iar linia a fost afectată pe ambele fire de circulație. Nu se știe când va putea fi deschisă circulația, mai ales că trebuie puse pe șine vagoanele deraiate.

Ce spune CFR SA

Urmare deraierii au fost avariate ambele fire de circulație, fir I Leu – Malu Mare și fir II Malu Mare – Leu.

Dat fiind faptul că a fost afectată linia CF pe o porțiune de 100 m pe firul I, pe o porțiune de 200 m pe firul II, au fost distruse 3 aparate de cale și a fost rupt un stâlp LC și având în vedere faptul că reparațiile pot fi efectuate doar după ridicarea vagoanelor deraiate, în prezent nu putem estima un interval de timp pentru redeschiderea circulației feroviare în zona respectivă.

La fața locului se află echipele de intervenție, care acționează și vor acționa pentru repunerea pe șină a vagoanelor deraiate, asigurarea gabaritului, remedierea defecțiunilor și repunerea sub tensiune a liniei de contact, cu umătoarele utilaje:

2 macarale de mare tonaj pentru ridicarea vagoanelor;

2 utilaje multifuncționale;

1 drezină de linie care va asigura transportul materialelor pentru reîntregirea suprastructurii;

2 drezine pantograf care vor acționa pentru repunerea tensiunii.

În acest moment circulația trenurilor se realizează cu tracțiune Diesel, pe rute alternative Craiova – Piatra Olt – Caracal (linie simplă neelectrificată) sau cu transbordarea călătorilor cu mijloace auto între stațiile CF Craiova – Caracal și retur, asigurată de SRCF Craiova.

Precizăm totodată faptul că, aceste măsuri adoptate pentru asigurarea continuității circulației feroviare, vor fi menținute până la finalizarea intervențiilor desfășurate de personalul feroviar de specialitate al SRCF Craiova în stația CF Leu.

Rută ocolitoare și întârzieri

Trenurile circulă pe o rută ocolitoare între Craiova și Caracal, via Piatra Olt, călătoria fiind mai lungă cu 20 km și cu peste 30 de minute, față de ruta directă.

UPDATE În prima informare CFR SA spunea că au fost 10 vagoane răsturnate și cinci deraiate, însă apoi a revenit cu informați actualizate (două răsturnate și nouă deraiate).

CFR Călători a spus, în jurul orei 9: „Până la această oră sunt anulate trenurile IR 1691, IR 1591, IR 1594, R 9012, R 9014. În continuare se lucrează la programul de circulație împreună cu CFR SA pentru stabilirea modului de circulație cu asigurarea transbordării pasagerilor, circulație ruta ocolitoare în limita rețelei feroviare și eventuale suprimări.

Trebuie spus că CFR Călători a dat un prim comunicat abia la șapte ore de la incident. CFR Infrastructură a fost mult mai promptă.

Ce spune CFR Infrastructură

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că traficul feroviar a fost restricționat începând cu ora 01:30 pe relația Craiova – Caracal, din cauza unui incident feroviar în care este implicat un tren privat de marfă.

La intrarea în stația CF Leu, peste macazuri, nouă vagoane din compunerea unui tren privat de de marfă au deraiat, iar alte două s-au răsturnat. Trenul aparține operatorului privat de marfă Global Rail Solutinons, avea în compunere 35 de vagoane încărcate cu cereale și circula în relația Salonta – Roșiori Nord.

Facem precizarea că personalul feroviar al SRCF Craiova va acorda sprijin tehnic operatorului privat de marfă în procesul de repunere pe șină a vagoanelor deraiate si răsturnate, astfel încât zona Craiova – Caracal să fie redeschisă în condiții de siguranță.

În acest moment circulația trenurilor se realizează cu tractiune Diesel, pe rute alternative Craiova – Piatra Olt – Caracal (linie simplă neelectrificata).

Evenimentul va fi anchetat de o comisie de specialitate, care va stabili cauzele deraierii.

Ce se spunea în comunicatul Poliției, dat în cursul nopții

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie a.c., ora 01.50, polițiștii Postului de Poliție Transporturi Feroviare Craiova au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe vagoane din compunerea trenului de marfă nr.62322 ce circula pe ruta Târgu Jiu – Băneasa, au deraiat peste macazuri la intrare în stația CF Leu, km feroviar 186+00.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, stabilindu-se faptul că, din totalul celor 35 de vagoane, 11 au deraiat, acestea fiind încărcate cu cereale, respectiv porumb.

În acest moment magistrala feroviară 100 este închisă.

Mecanicul de tren, un bărbat de 58 de ani, din comuna Galicea Mare, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, se continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro