Sari direct la conținut

VIDEO Fermierii și transportatorii continuă protestele. Tractoarele blochează mai multe vămi / Liderii agricultorilor se contrazic / Promisiunile lui Grindeanu după noi negocieri cu transportatorii

HotNews.ro
Protest al transportatorilor și fermierilor, Foto: AGERPRES
Protest al transportatorilor și fermierilor, Foto: AGERPRES

Fermierii și transportatorii continuă marți protestele în mai multe zone din România, în ciuda promisiunilor făcute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu. Cu o zi înainte, unul dintre liderii fermierilor anunțase că cel mai probabil manifestațiile vor fi suspendate.

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micua anunţat luni seară că „probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste”, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, în aceeași conferință de presă, că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul-verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.

Și „Sindicatul Fermierilor Patrioți”, în contextul discuțiilor pe care le-au avut cu reprezentanții Guvernului, le-au recomandat fermierilor să oprească protestele.

Totodată, permisul de conducere categoria B este echivalat şi va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.

Marius Micu a adăugat că a fost încheiat un proces-verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.

În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor, potrivit Centrului Infotrafic.

Cele mai importante evenimente din cea de a șaptea zi a protestelor fermierilor și transportatorilor, LIVETEXT:

18:14Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a răbufnit, marți, și i-a numit „instigatori și protestatari” pe fermierii care protestează încă la Afumați: „Transmiteți-le direct de la Ministerul Agriculturii celor care sunt la Afumați că ministrul nu îi mai consideră fermieri, ci îi consideră protestatari”.

17:27Solicitarea transportatorilor și fermierilor – aflați în cea de a șaptea zi de proteste – de a organiza un protest în Piața Victoriei a fost respinsă pentru că „nu este rezonabilă”, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Măsurile promise de Grindeanu după noi negocieri cu transportatorii

17:00 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii transportatorilor, spune că „acordă o importanţă foarte mare problemelor din domeniu şi că va susţine punctul de vedere al partenerilor sociali în discuţiile cu celelalte instituţii implicate, între care Ministerul de Interne şi ASF.

Conform Ministerului Transporturilor, la întâlnirea cu reprezentanţii transportatorilor au fost convenite mai multe măsuri:

  • „Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va sprijini demersurile partenerilor sociali care ţin de competenţa ASF, MAI, Autoritatea Vamală Română şi Ministerul Finanţelor (problemele legate de RCA, indemnizaţia de hrană şi cazare, acciza aferentă motorinei, pentru realizarea unor puncte de trecere a frontierei dedicate, prima dată în regim pilot între România şi ţările nonUE pentru fluidizarea traficului rutier);
  • Reducerea timpilor de aşteptare la frontierele UE şi non UE prin implementarea a 2 măsuri:
  • separarea fluxurilor UE şi nonUE, unde este posibil;
  • preselecţia camioanelor (se vor separa camioanele goale faţă de cele încărcate prin cântărire dinamică), iniţial în vămile Giurgiu şi Nădlac cu extindere ulterioară la nivel naţional;
  • În cazul problemelor referitoare la amendarea generată de expirarea rovinietei din cauza aşteptărilor la frontieră, în termen de 7 zile se vor implementa măsurile necesare şi suficiente pentru eliminarea acestui aspect;
  • Cu privire la eliminarea toleranţelor se va reveni la toleranţa de 4% pe axă şi 5% pe masă totală şi la toleranţele aplicate la depăşirea dimensiunilor maxim admise. Termen 15 zile
  • Partenerii sociali au fost de acord cu urgentarea procedurilor de dialog social aferente proiectelor de acte normative privind ajustarea tarifelor AST. Termen 7 zile;
  • MTI va promova un proiect de act normativ referitor la despăgubirea CMR (conform convenţiei CMR). Termen 10 zile
  • Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va organiza un grup de lucru pentru îmbunătăţirea cadrului normativ care are ca scop eliminarea ”pirateriei” în transporturi şi corelarea HG nr. 1317/2023 cu OG nr. 43/1997. Termen imediat
  • Crearea unui Grup de lucru din care să facă parte Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru modificarea OG nr. 49/2022 privind transportul alternativ. Retragerea din procedura de consultare publică/modificarea proiectului de OG prin care se modifică cadrul normativ referitor la transportul alternativ. Termen imediat”.

16:56Aproximativ 150 de şoferi ucraineni şi turci ale căror camioane au fost blocate la intrarea în oraşul Siret din cauza protestelor fermierilor au organizat, la rândul lor, o acţiune de protest în centrul localităţii Siret, a declarat pentru Agerpres şeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, Ionel Postelnicu.

15:4546 de fermieri şi transportatori care au protestat în 13 şi 14 ianuarie la Constanţa au fost amendaţi de jandarmi, după ce, anterior, peste 30 de persoane participante la protestul din 10 ianuarie fuseseră amendate.

„Persoanele în cauză au fost sancţionate pentru fapte ce constituie contravenţii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 60 din 23 septembrie 1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, Art 26, literele a). şi d) precum şi pentru fapte care constituie contravenţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a transmis Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, conform Agerpres.

15:21De ce nu încetează protestele fermierilor? Cine sunt cei care au agreat un acord cu 13 măsuri și cine se află încă în stradă

O asociație a transportatorilor a cerut autorizarea unui protest cu 500 de vehicule în Piața Victoriei

14:00O asociaţie a transportatorilor a depus solicitare la Primăria Capitalei privind organizarea unui protest în Piaţa Victoriei pentru 500 de vehicule şi 500 de persoane, a anunţat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, transmite Agerpres.

„Există mai multe solicitări pentru organizarea unui protest în Piaţa Victoriei, depuse de câteva persoane fizice, de senatorul Şoşoacă şi de o asociaţie a transportatorilor. (…) Ultima dintre aceste solicitări este analizată chiar la acest moment, din informaţiile mele, de către comisia constituită la nivelul Primăriei Capitalei. (…) Pe de altă parte, tot din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii celor care protestează la Afumaţi, dânşii nu ar vrea să se asocieze cu alte structuri asociative reprezentative pentru domeniile lor de activitate, dânşii insistă să rămână independenţi, de aceea e foarte greu de anticipat dacă cei de acolo vor vrea să se ralizeze unui protest organizat”, a spus Rareş Hopincă, marţi, la B1 TV.

Prefectul Capitalei a menţionat că în zona Afumaţi protestul este „paşnic şi raţional”. „Chiar dacă zona este aglomerată, se circulă (…) situaţia este stabilizată. În lipsa altor elemente perturbatoare care să instige la acte antisociale, situaţia de acolo este predictibilă, chiar dacă este îngreunat traficul. În ceea ce priveşte solicitările pentru protest în municipiul Bucureşti, în situaţia în care acestea sunt legale, (…) vor fi luate măsuri de către instituţiile statului (…) pentru a ne organiza în zonele aglomerate”, a punctat Rareş Hopincă.

13:18Și în Dolj protestele fermierilor continuă, marţi, pe drumul naţional DN 56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane. Potrivit Prefecturii Dolj, peste 50 de autovehicule (utilaje agricole, TIR-uri, dar și autoturisme) erau în deplasare pe DN 56, scrie Agerpres.

În urma unei decizii luate luni de Prefectura Dolj, fermierii şi transportatorii au acces pe drumul european, până la Aeroportul Internaţional Craiova, aşa cum au solicitat, fără a afecta însă traficul şi accesul în acea zonă şi în aeroport.

Nici fermierii și transportatorii din județul Alba nu renunță la proteste. După ce luni au protestat în Alba Iulia, marți, protestul cu utilaje are loc la Sebeș, scrie Alba 24.

13:13Traficul prin Vama Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor şi transportatorilor, transmite Agerpres.

Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de pe drumul naţional DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.

O singură bandă de circulaţie este deschisă maşinilor mici, traficul rutier pe aceasta desfăşurându-se alternativ.

„Vom sta aici cât va fi nevoie, până ce nemulţumirile noastre vor fi auzite şi rezolvate”, a declarat unul dintre protestatari.

O nouă întâlnire Grideanu – lideri ai transportatorilor. Lista revendicărilor

12:26 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, are programată o nouă întâlnire, marți, de la ora 13.00, cu reprezentanţii confederaţiilor patronale şi federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri, a anunțat Ministerul Transporturilor.

La întâlnire vor fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Confederaţiei Patronale Concordia, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi ai Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.

Protestele transportatorilor şi ale fermierilor care s-au extins în 24 de judeţe ale ţării sunt consecinţa lipsei de dialog dintre Guvern şi reprezentanţii industriei transporturilor din ultimii ani, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), într-un comunicat transmis marți.

  • „Asistăm la o situaţie fără precedent la care în mod sigur nu s-ar fi ajuns dacă implicarea Guvernului în problemele transportatorilor ar fi fost de-a lungul timpului una reală şi susţinută. Ceea ce ne lipseşte de multă vreme în relaţia dintre autorităţi şi organizaţii reprezentative ale transportatorilor este tocmai acest dialog, care ar fi trebuit să găsească o rezolvare până acum la problemele cu care se confruntă industria.
  • Considerăm că revendicările protestatarilor sunt reale, chiar dacă modul de a le exprima este atipic. Revendicările lor se suprapun cu probleme mai vechi din domeniul transporturilor pe care noi le-am semnalat autorităţilor de-a lungul anilor. Indiferenţa cu care guvernanţii au tratat aceste probleme a amânat rezolvarea lor până acum, când şoferii au reacţionat. Ceea ce vedem astăzi în stradă este oglinda întârzierilor în reglementare, a unei pieţe a asigurărilor dezechilibrate şi a lipsei de viziune pe termen lung. Să nu uităm că transporturile rutiere sunt vitale pentru economie, ele fiind cel mai mare exportator de servicii al României”, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

Problemele transportatorilor români semnalate de UNTRR sunt:

  • intrarea în spaţiul Schengen, acciza la carburant pentru transportul de marfă, timpi de aşteptare la frontierele UE
  • e-CMR (scrisoare electronică de însoţire, document de control, care atestă că marfa a fost livrată în stare bună şi care standardizează transportul internaţional)
  • indemnizaţie de hrană pentru şoferi, poliţa RCA, transport agabaritic
  • criza şoferilor, accesul şoferilor non-rezidenţi în România, costul de referinţă, siguranţa rutieră
  • responsabilizarea şi sancţionarea expeditorilor de mărfuri, astfel încât aceştia să nu mai ajungă să îi pună pe transportatori în situaţia de a încălca legislaţia privind depăşirea greutăţilor maxime admise, a dimensiunilor legale şi a timpului de conducere şi odihnă a şoferului, măsuri pentru stimularea achiziţiei de autovehicule comerciale verzi.

12:22Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au intrat marți la discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, printre principalele probleme semnalate fiind cele legate de subfinanţarea în sectorul de ameliorare a raselor, acordarea ajutorului naţional tranzitoriu şi optimizarea sau lansarea de noi programe care să vizeze dezvoltarea domeniului, potrivit Agerpres.

Lista transmisă de Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) cuprinde şase solicitări, prima dintre ele vizând Legea biotehnologiei de reproducţie.

„Proiectul de lege a trecut de Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor. MADR, prin departamentul de specialitate, trebuie să aducă amendamente la lege, astfel încât să se respecte legislaţia europeană. Concret, se doreşte constituirea unui grup de lucru care să definitiveze propunerea de amendamente, cu care ulterior să se meargă în Comisia pentru agricultură şi în plen”, a precizat asociaţia.

O altă solicitare este cea legată de ameliorarea raselor, unde sunt probleme legate de subfinanţare cu efect direct în calitatea serviciilor de CPP (Controlul Performanţelor Productive). AFF vrea să afle care este cuantumul sumelor alocate pentru activitatea de RG (Registre Genealogice) şi CPP pentru anul 2024 (la taurine), precum şi data la care se introduce în şedinţă de Guvern propunerea de aprobare a bugetului pe 2024. De asemenea, cere organizarea unei şedinţe de lucru şi analiza întregii activităţi de ameliorare, în special activitatea de colectare date din teren efectuată de organizaţiile de control.

12:10 Unul dintre liderii fermierilor, Dănuţ Andruş, a declarat marți că agricultorii și transportatorii rămân uniți și nu pleacă din stradă până nu se vor rezolva în totalitate revendicările protestatarilor.

  • „Cerem public Ministerului de Interne, inclusiv ministrului de Interne, să oprească acestă obstrucționare a acestui drept constituțional al poporului român de protesta pașnic, și să oprească acele infiltări, că au la îndemână toate instituțiile publice abilitate să oprească aceste manifestări de provocare. Noi nu răspundem provocărilor, suntem pașnici, ne cerem scuze celor cărora le provocăm acest disconfort național pentru că este o problemă națională iar cererile noastre nu se referă doar la cerințele noastre. Sunt cerințe care privesc inclusiv populația de rând.
  • Cred că toți suntem afectați de acest preț la RCA la mașinile pe care le conducem fiecare, suntem afectați de măsurile fiscale care au fost puse pe capul românilor, suntem afectați de mediul scăzut de trai în România și trebuie ca acest guvern să lucreze, nu să demisioneze.
  • Aceste asociații profesionale s-au dezis de noi, iar acum cheamă fermierii din stradă că s-au rezolvat. Din punctul nostru de vedere, aceste revendicări ale fermierilor, cât și parțial cele ale transportatorilor au fost revendicate în ziua de sâmbătă. Nu au făcut altceva decât să ia copy/paste acele revendicări, să și le asume, lucru care este imoral și incorect”, a spus Andruș.

Dănuţ Andruş a subliniat că nu este importantă apartenența sau trecutul său în timp ce a acuzat manipulări sau dezinformări făcute de „diverși formatori de opinie, de genul Dana Budeanu, Popescu, Georgescu, Vișinescu sau alții care formează opinii, dar sunt paraleli cu acest domeniu”. Vezi video de la minutul 11:27.

Fermierii și transportatorii nu pleacă de la Afumați

Femierii și transportatorii continuă protestul la Afumați, în apropiere de București, în ciuda declarațiilor făcute de oficiali și unii lideri.

Cu toate acestea, conform Covasna Media, circa 40 de utilaje erau în trafic, între Cernat și Târgu Secuiesc, marți dimineață.

Fermierii din județul Covasna au întocmit un document cu revendicări generale, care conține peste 40 de puncte.

Printre primele se află „Crearea unui Program Bancar în regim de urgenţă pentru investiții, capital de lucru, refinanţări credite și leasinguri cu o dobândă fixă de max. 2% fără comisoane de orice tip pentru o perioadă de până la 10 ani. Valoarea programului să fie de 1 miliard euro/an cu o durată de 5 ani. Valoarea maximă a creditului acordat pe fermă ar trebui să fie de max 2 mil. euro pentru investiții, respectiv 1 mil. euro pentru capital de lucru, refinantări, credite și leasinguri, Prioritare sunt investițiile pentru sistemele regenerabile de irigații, procesare (condiționare) la nivel fermă și energie regenrabilă pentru autoconsum”, dar și „revenirea la politica fiscală aferentă anului 2022, eliminarea impozitului pe venitul din arendă. Menţinerea acestor politici fiscale pe o perioadă de minim 5 ani pentru că agricultura are nevoie de predictibilitate”.

Mai mulți fermieri fac transmisiuni live pe TikTok de la proteste.

Tractoarele blochează Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti

Zeci de utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani blochează, marţi dimineaţă, Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti, conform Agerpres.

Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat.

Acţiunea are loc în contextul protestelor organizate la nivel naţional atât de agricultori, cât şi de transportatori.

Utilaje pe centura Satu Mare

Și în Satu Mare, fermierii au ieșit cu utilajele pe centura municipiului, unde merg cu viteză redusă.

În total, circa 80 – 90 de utilaje ale fermierilor și camioane ale transportatorilor formează coloana care se deplasează pe centura municipiului Satu Mare, conform PresaSM.

Un protest similar este în desfășurare și pe varianta de ocolire a municipiului Carei.

Protest anulat la Tulcea

Asociaţia Fermierilor din Judeţul Tulcea a decis suspendarea protestului anunţat pentru marţi, începând cu ora 12,00, la podul de la Brăila, în contextul în care Guvernul şi-a asumat rezolvarea revendicărilor prezentate de protestatari, potrivit Agerpres.

Preşedintele asociaţiei, Romeo Lombardi, a declarat că i-a anunţat pe toţi membrii asociaţiei decizia de a anula protestul anunţat pentru marţi, protest autorizat de Primăria comunei Smârdan, şi a menţionat că a adus-o şi la cunoştinţa autorităţilor.

„Mai sunt însă fermieri neafiliaţi şi este posibil ca aceştia să încerce să blocheze drumul Măcin-Smârdan, însă va fi un protest spontan”, a precizat preşedintele Romeo Lombardi.

La rândul ei, Liliana Marinescu, reprezentantă a AFJ Tulcea la negocierile purtate luni de fermieri la Guvern, a precizat că autorităţile naţionale şi-au asumat termene pentru rezolvarea revendicărilor.

Ciolacu susține că 99% din solicitările femierilor s-au rezolvat

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Antena 3, că „aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis”, că 90% dintre ele erau deja bugetate pe anul în curs, dar că nu a fost timp să le promoveze ca ordonanțe.

El a criticat totuși protestatarii susținând că ar fi trebuit să vină mai întîi la negocieri la guvern și apoi să declanșeze proteste în stradă dacă nu ar fi fost mulțumiți.

„În primul rând, am încercat să înţeleg de unde au pornit aceste proteste, din punctul meu de vedere, ca şi prim ministru, ele sunt îndreptăţite şi am să vă explic exact. Era evident. Nu sunt lucruri care au trenat sau pe care le-am făcut eu în cele şase luni de mandat de prim ministru. Este o frustrare acumulată: am avut pandemia, a fost criza energetică, a pornit războiul, a fost o afluenţă de marfă din Ucraina pe teritoriul României, a fost un preţ, pe emoţie, un preţ mare, pe urmă a scăzut preţul, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut le-au cumpărat foarte scump, ele ieftinindu-se în primăvară şi preţurile scăzând la produsele agricole. Deci un factor cumulat, lucruri care nu au ţinut neapărat de un guvern, dar lucruri pe care trebuia să le sesizăm, ca şi guvernanţi”, a afirmat șeful guvernului.

„Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, luni, că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă” după ce împreună cu reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal a agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.

  • „Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate.
  • (…) Asociaţiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe care l-am avut pe anul 2024 pentru Ministerul Agriculturii. Aşa cum v-am spus şi mai devreme, agricultura are 2% din PIB al României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociaţiile le ştiau. Majoritatea fermierilor din ţară au fost informaţi de sumele pe care le avem prevăzute în buget”.

El a spus că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022”.

Barbu a vorbit şi despre sprijin în domeniul zootehnie, cât şi despre două proiecte importante care vin în sprijinul fermierilor, şi anume „creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României” şi „un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”:

  • „Vom da un sprijin în zootehnie. 100 de euro/ UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol.
  • Vom subvenţiona integral în anul 2024 şi actul este emis până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societăţile fermierilor din dificultate.
  • Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro