Sari direct la conținut

Liderii UE s-au înțeles imediat pe ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina / Ungaria nu pare să fi primit nimic în schimb

HotNews.ro
Charles Michel, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Charles Michel, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Cele 27 de țări membre s-au înțeles în privința ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel. La acest moment nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban, care a blocat pachetul la reuniunea din decembrie și amenința că o va face și acum. Un diplomat UE a precizat că fondurile pentru Ungaria rămân înghețate. Ucraina a salutat imediat „contribuția” UE la o „victorie comună” contra Rusiei.

„Avem o înțelegere. Unitate”, a anunțat Michel pe rețeaua socială X.

„Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a adăugat el.

Liderii UE s-a înțeles imediat după ce a început summitul

De remarcat că postarea lui Charles Michel a venit la mai puțin de zece minute de cea a purtătoarei sale de cuvânt, în care anunța că summitul a început în mod oficial.

De asemenea, nu cu mult timp înainte de anunțul președintelui Consiliului European, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban acuza că majoritatea statelor membre încearcă să „șantajeze” Ungaria la Bruxelles pentru a aproba pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

„Premierul poartă discuții continue la summitul UE, continuăm să ne străduim să ajungem la un acord ținând cont de interesele naționale, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla”, a spus Gergely Gulyas într-o conferință de presă.

Totuși, înainte de debutul oficial al summitului, joi dimineață, au avut loc negocieri cu Viktor Orban la care au participat Charles Michel, șefa CE, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și președinta PE, Roberta Metsola.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina va putea fi revizuit peste 2 ani

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că fondurile pentru Ungaria care sunt „înghețate” rămân în aceeași stare. Precizarea este importantă, în contextul în care, înainte de summitul din decembrie în care s-a aprobat acceptarea candidaturii la UE a Ucrainei au fost deblocate 10 miliarde de euro pentru Ungaria.

Fondurile UE pentru Ungaria vor rămâne înghețate, indiferent de acordul privind ajutorul pentru Ucraina asupra căruia statele membre au convenit, a spus diplomatul la scurt timp după anunțarea acordului. El a precizat că Ungaria va trebui în continuare să își îndeplinească obligațiile pentru a fi eligibilă să primească fonduri europene.

Acordul UE privind ajutorul pentru Ucraina include o discuție anuală a pachetului și opțiunea de a-l revizui peste doi ani „dacă este necesar”, au declarat joi pentru Reuters doi diplomați europeni.

Ucraina a salutat imediat contribuția UE la o „victorie comună”

Ucraina a salutat imediat „contribuția” UE la o „victorie comună” contra Rusiei.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a salutat decizia UE de a aproba un pachet suplimentar de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. „Statele membre ale UE își arată încă o dată solidaritatea și unitatea în acțiunile întreprinse în favoarea poporului ucrainean pentru a rezista războiului”, a scris el pe platforma de socializare X.

Kievul se așteaptă să primească în martie prima tranșă de 4,5 miliarde de euro din facilitatea UE aprobată, a spus ministrul ucrainean al economiei.

Zelenski a spus că este recunoscător pentru decizia luată și a subliniat că „este foarte important că decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri, ceea ce dovedește încă o dată unitatea puternică a UE. Continuarea sprijinului financiar al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puțin important decât asistența militară și presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro