Sari direct la conținut

Vor scăpa românii de vizele pentru SUA în 2025? Kathleen Kavalec: Cred că este foarte posibil, dar nu pot prezice 100%

Vize pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com
Vize pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com

2025 ar putea fi anul din care românii ar putea călători în Statele Unite fără vize, spune Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, care explică într-un interviu pentru HotNews.ro de ce depinde includerea României în programul Visa Waiver.

„Avem nevoie de ajutorul românilor”, spune diplomata americană care îi îndemnă pe cei care au o viză pentru SUA „să o reînnoiască, chiar dacă nu a expirat încă”.

„Ne puteți ajuta în campania noastră de a încerca să aducem România în programul Visa Waiver prin faptul că vom primi mai multe cereri pe care le putem aproba. Iar asta va ajuta la scăderea ratei de refuz”, a spus ea.

Întrebată dacă 2025 este un termen realist pentru ridicarea vizelor, Kathleen Kavalec a răspuns: „Cred că este foarte posibil, dar nu vreau să garantez ceva, nu pot prezice 100%”.

Mai jos fragmentul referitor la programul Visa Waiver:

Românii mai sunt interesați de un lucru când vine vorba de relația cu Statele Unite: programul Visa Waiver. Prim-ministrul României a anunțat că s-ar putea ca din 2025 românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a intra în America. Dar acest lucru depinde de rata de refuz cât mai scăzută. Cum merge campania în acest sens?

În primul rând mă bucur că mi-ați pus această întrebare, pentru că avem nevoie de ajutorul românilor. Am dori să îi rugăm pe toți cei care au o viză acum să o reînnoiască, chiar dacă nu a expirat încă. Ne puteți ajuta în campania noastră de a încerca să aducem România în programul Visa Waiver prin faptul că vom primi mai multe cereri pe care le putem aproba. Iar asta va ajuta la scăderea ratei de refuz.

Posibilitatea există. Nimic nu este garantat, pentru că depinde, pe baza legislației noastre pe care Congresul a adoptat-o, să avem o rată de refuz mai mică. Tendințele sunt bune în acest an. Am văzut că în ultimii ani această rată a scăzut. De aceea, încurajăm mai multe reînnoiri de vize, cereri care vor contribui la creșterea numărului de aprobări.

Aș spune că este o perioadă excelentă pentru a călători în Statele Unite, dacă oamenii plănuiesc călătorii. Dacă solicitați reînnoirea vizei, nu trebuie să veniți personal. Se poate face online, fără a fi nevoie să vizitați ambasada. Este un lucru foarte simplu de făcut, iar informațiile se găsesc pe site-ul nostru. Așa că sper că oamenii care ne privesc vor profita de această oportunitate.

Dar, chiar dacă nu aveți deja o viză, aș încuraja oamenii să aplice. Și dacă vă gândiți să călătoriți în Statele Unite, noi eliberăm o mulțime de vize în fiecare zi. Și întotdeauna primim cu bucurie mai mulți vizitatori în Statele Unite.

În contextul acestei campanii pe care o derulați, în care chemați românii să-și reînnoiască vizele, tocmai pentru a duce acel prag de refuz mai jos, multă lume se întreabă din nou de ce pentru România a fost păstrat acest prag strict de 3%, în timp ce alte țări au intrat în programul Visa Waiver deși aveau o rată de refuz mult mai mare?

Da, este adevărat că, în urmă cu vreo 15 ani, a existat o scurtă perioadă în care rata de refuz a fost mai mare, când cerința era mai relaxată. Și câteva țări la acea vreme au intrat.

Dar de atunci ratele de refuz au fost la 3%. Și mai multe țări au intrat în program cu rate de refuz mai mici. De exemplu, Polonia a intrat în urmă cu câțiva ani, ajungând sub rata de refuz de 3%. Croația, Israelul tocmai au intrat în program.

În acest moment, în UE, există doar trei țări care nu au intrat în program. Și acestea sunt România, Bulgaria și Cipru. Așadar, majoritatea țărilor din Europa au intrat sub această cerință de 3%. Dar este adevărat, a existat o perioadă, dar a fost cu ceva timp în urmă, când acest lucru a fost posibil.

Le puteți da românilor o veste bună? Când vor putea intra primii români fără viză în Statele Unite și dacă este anul 2025 un termen realist?

Cred că este foarte posibil, dar nu vreau să garantez ceva. Nu pot prezice 100%, pentru că depinde de alți factori. Personal, dacă se poate întâmpla cât timp sunt aici ca ambasador, aș fi foarte bucuroasă. Așa că fac tot ce pot ca acest lucru să fie posibil. Dar nu poți prezice nimic sută la sută, nu se știe niciodată, dar pentru asta am vrea să lucrăm.

Pentru că discutăm despre români care să-și reînnoiască viza, care au trecut deja printr-un proces de aprobare, să vorbim totuși și despre românii care vor aplica pentru prima dată: care sunt principalele probleme sau motive pentru care aplicațiilor românilor de viză sunt respinse?

Cred că principalul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când aplici este să fii sincer și să împărtășești informații despre intențiile tale și despre ceea ce vrei să faci. Evident, uneori oamenii aplică pentru o categorie greșită de viză. De exemplu, dacă vrei să mergi la muncă, trebuie să aplici pentru o viză de muncă, nu pentru o viză turistică. Deci acestea pot fi genul de probleme care apar.

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro