Klaus Iohannis, în competiție cu premierul Mark Rutte pentru șefia NATO. Când ar urma să fie desemnat secretarul general al alianței
Klaus Iohannis a intrat oficial în competiție, alături de premierul Olandei, Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Decizia privind succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea alianței nord-atlantice va fi luată la Summit-ul NATO din luna iulie de la Washington.
Numirea unui secretar general al NATO se face prin consens între cele 31 de ţări membre la capătul unei proceduri adesea opace și în urma unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor. Decanul reprezentanţilor permanenţi (ambasadorii) pe lângă alianță, în prezent croatul Mario Nobilo, este cel care este însărcinat să testeze apele în vederea obţinerii unui consens.
Klaus Iohannis, care și-a anunțat marți seara candidatura la șefia NATO, intră astfel în competiție cu premierul Olandei, Mark Rutte, susținut de cel puțin 20 dintre cele 31 de state membre, între care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania.
- VIDEO Klaus Iohannis: Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO, că România poate veni cu argumente „cât se poate de solide despre ceea ce înseamnă necesitatea unei perspective a ţărilor din Europa Centrală şi de Est la conducerea Alianţei Nord-Atlantice”.
„Este vorba de o responsabilitate de asumare a reprezentării pentru ocuparea unei funcţii la nivelul NATO, după 20 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al alianţei şi în felul acesta, această candidatură este sprijinită de tot ceea ce a realizat armata română în aceşti 20 de ani, efortul pe care l-a făcut România prin participarea la toate angajamentele în care alianţa a fost implicată”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.
„Pentru oricare dintre candidaţi există nevoia unui consens, ca atare fiecare dintre candidaţi va veni cu argumente, ţările care vor sprijini candidatura, de o parte sau de alta, vor avea propriile argumente şi în final se va ajunge la o decizie stabilită la nivelul NATO, la summit-ul din luna iulie de la Washington”, a adăugat Ciucă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina. Jens Stoltenberg este în funcţie din 2014.