Sari direct la conținut

Cum arată mașina-bicicletă care te face star de cinema pe șosea și te scapă de traficul din orașe

​​Panorama.ro
Olandezul Jan Wijnen produce velomobile în Breaza, în județul Mureș, Foto: Arhiva personala / Panorama
Olandezul Jan Wijnen produce velomobile în Breaza, în județul Mureș, Foto: Arhiva personala / Panorama

Liniște: priviri magnetizate și guri căscate. Apoi zgomot: strigăte de uimire, agitație, telefoane care filmează, puhoi de lume adunată în jurul unui velomobil, această apariție SF pe trei roți, pe străzile Transilvaniei.

Ne aflăm în Breaza, în județul Mureș, unde olandezul Jan Wijnen (41 de ani) produce din pasiune astfel de mașini-bicicletă, branduite Velomobile World, de 12 ani. Când iese cu ele pe străzi, lumea reacționează de parcă ar fi un star de cinema.

Velomobilul este o bicicletă orizontală, în care stai culcat, îmbrăcată într-o caroserie strălucitoare și aerodinamică, care o protejează de vreme și o ajută să prindă cu 40% mai multă viteză decât o bicicletă.

Jan construiește câteva sute pe an, într-o hală de 820 mp, cu aproape 40 de angajați, dar singurul lui client din România este un expat german. Tot ce face se duce mai ales în Germania și în SUA.

Velomobilele sunt concepute pentru a oferi o alternativă practică și confortabilă la bicicletele tradiționale. Majoritatea celor care le cumpără au peste 50 de ani și fac cu ele mai ales naveta, dar și excursii, pentru că au spațiu pentru bagaje. Unul costă între 8.000 și 10.000 de euro.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro