Sari direct la conținut

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România. Anunțul MAE

HotNews.ro
Ambasada Rusiei în România, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Ambasada Rusiei în România, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE ora 15:50 Rusia va răspunde după ce România a decis expulzarea unui diplomat rus de la Ambasada Moscovei la București, declarat persona non grata la scurt timp după ce DIICOT a anunțat arestarea unui român pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, citat de Tass.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București.

Român acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Decizia vine după ce un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă, potrivit DIICOT.

Potrivit portalului instanțelor, bărbatul se numește Piscan Alexandru Dorin.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, transmite DIICOT, într-un comunicat de presă.

El a fost reținut joi, 23 mai, de către procurorii DIICOT, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea procurorilor și a dispus arest preventiv pentru 30 de zile.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, precizează procurorii.

DIICOT precizează că a beneficiat în anchetă de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș”.

Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro