Sari direct la conținut

Filmarea din Timișoara cu familia terorizată de vecini a provocat o reacție de la o voce a societății civile. „Chiar dacă o să mă criticați…”

HotNews.ro
Dominic Fritz la casa unei timișorence care acuză că este hărțuită de vecini, Foto: Facebook / Dominic Fritz
Dominic Fritz la casa unei timișorence care acuză că este hărțuită de vecini, Foto: Facebook / Dominic Fritz

OPINIE. În ultimele zile, atenția publicului a fost captată de drama unei familii din Timișoara, terorizată de aproape două decenii de vecinii cu care împart aceeași curte. Este crucial de subliniat că, indiferent de etnie, legea ar trebui să fie aplicată în mod egal pentru toți cetățenii, agresorii trebuie pedepsiți și victimele protejate de lege și de instituții. Efectul felului în care primarul USR continuă să prezinte situațiile este însă că multe publicații și chiar agenții de presă vorbesc despre etnia atacatorilor, ca despre un element definitoriu al agresiunii. (aici, aici și aici). Și, atunci, Fritz transformă fricile în voturi.

Când, recent, a fost întrebat de HotNews.ro de ce se etnicizează infracțiunile și referă la clanuri ca la „clanurile de romi”, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a spus că „Eu niciodată nu am folosit această sintagmă. Într-un comunicat al USR, la nivel naţional, într-adevăr, a fost folosită. A fost o eroare de comunicare a colegilor”. Așadar, o eroare.

Mobilizează suportul electoral

A doua zi a apărut filmarea care conturează o problemă profundă: instrumentalizarea politică a unui incident tragic de către primarul Fritz.

În mijlocul campaniei electorale pentru un nou mandat, politicianul a reușit să transforme o problemă serioasă de ordine publică într-un instrument politic.

În loc să se concentreze pe soluționarea eficientă a conflictului și pe protejarea victimelor, el folosește această situație pentru a expune public victimele și pentru a mobiliza suportul electoral, apelând la emoțiile și temerile cetățenilor.

Această abordare nu doar că este ipocrită, dar și profund nocivă pentru democrație. Chiar dacă o să mă criticați, e datoria mea să spun acest lucru.

Timișoreni agresați de vecini din curtea comună. Foto: Captura Facebook

Rasismul latent

Prin accentuarea aspectului etnic al agresorilor și victimelor, raportate fără perdea de către unii jurnaliști, revenim într-o perioadă depășită de profesionalism, respectiv la etnicizarea criminalității sau a comportamentelor antisociale. Ce relevanță are pentru acest caz etnia agresorilor? Rațional, niciunul!

Emoțional, în schimb, extrem de relevant pentru primarul tuturor locuitorilor din Timișoara care pozează alături de victime. Rasismul latent din societate devine astfel un mijloc de manipulare politică, ceea ce este inacceptabil într-o societate modernă și democratică.

Politica ar trebui să fie despre unire și soluții, nu despre dezbinare și exploatarea fricilor, mai ales că o parte din soluțiile posibile se află chiar în pixul primarului.

Vrem o comunitate mai sigură

Lucrurile ar trebui să fie mult mai simple. Indiferent de etnie, orice persoană care nu respectă legea trebuie să fie sancționată.

Drama trăită de o familie și abuzul grav al vecinilor ar trebui să fie tratate cu maximă seriozitate și profesionalism în orice situație.

Aplicarea legii în mod echitabil pentru toți cetățenii este fundamentul unei societăți juste. În același timp, trebuie să fim vigilenți la încercările politicienilor de a instrumentaliza aceste situații pentru scopuri electorale.

Pentru că, în final, ele produc efectul contrar: comunitatea nu devine mai calmă, mai sigură, ci mai furioasă, îndârjită și periculoasă pentru oricare dintre membri ei nevinovați, în timp ce instituțiile se acoperă pe ideea că „unii sunt atât de periculoși că nu pot fi pedepsiți”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro