Sari direct la conținut

Marine Le Pen le întinde o mână lui Viktor Orban și conservatorilor polonezi

HotNews.ro
Marine Le Pen, Foto: Agerpres
Marine Le Pen, Foto: Agerpres

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, le-a întins duminică o mână premierului naționalist ungar Viktor Orban și conservatorilor polonezi din PIS, în cadrul unei întâlniri de campanie la Bruxelles, scrie AFP.

„Toți care își spun azi: <În realitate ei (partidele afiliate în Parlamentul European la grupul „Europa Națiunilor și Libertăților) aveau dreptate și ne vom alătura lor> sunt bineveniți, le întindem mâna”, a declarat președinta RN, venită să susțină în capitala belgiană aliatul său din Parlamentul European, extrema dreaptă flamandă Vlaams Belang.

„Domnul Orban trebuie să vadă dacă găsește mai multă coerență politică împreună cu membrii PPE (Partidul Popular European, dreapta) care au votat împotriva lui, care au votat relocarea forțată a migranților în țări (…) sau va simți mai multă coerență politică alături de mișcări precum cele ale noastre”, a spus ea.

În continuare membru PPE, Fidesz, partidul lui Orban, este suspendat din martie din cauza derapajelor eurofobe.

Orban s-a afișat, în 2 mai, la Budapesta, cu liderul extremei drepte italiene, ministrul de Interne Matteo Salvini, promițând o „cooperare” după alegerile europene în jurul unei linii anti-imigrație. În schimb, el a asigurat, într-un interviu recent pentru Le Point, că nu are „nicio relație” cu Marine Le Pen, adăugând că nu va face „în niciun caz o alianță” cu ea.

Le Pen, întrebată în conferința de presă de la Bruxelles cum vede relațiile cu polonezii conservatori din PIS, a răspuns: „Mâna le este în continuare întinsă pentru a forma acest foarte mare grup la care sperăm în cadrul Parlamentului European”.

Proximitatea cu Rusia afișată de Marine Le Pen și de Matteo Salvini stârnește însă neîncrederea PIS, care face parte acum din grupul conservatorilor (CRE) în Parlamentul European.

Dar, pentru șefa RN, acest lucru nu este o problemă. „Dacă Polonia nu dorește relații întărite cu Rusia, nimeni nu o obligă”, a spus ea.

„Aceste divergențe, care pot exista și sunt rezultatul istoriei, nu trebuie să împiedice posibilitatea constituirii acestui foarte mare grup” în PE, a adăugat ea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro