Sari direct la conținut

Regizorul unora dintre cele mai bizare filme din ultimii ani sugerează că „ceva e în neregulă cu lumea” în care trăim

HotNews.ro
Regizorul Yorgos Lanthimos (stanga) alaturi de Emma Stone si Willem Dafoe la Cannes, Foto: Abaca Press / Alamy / Profimedia Images
Regizorul Yorgos Lanthimos (stanga) alaturi de Emma Stone si Willem Dafoe la Cannes, Foto: Abaca Press / Alamy / Profimedia Images

Regizorul grec Yorgos Lanthimos, cunoscut pentru filmele sale bizare, deseori comedii negre, spune că creațiile sale sunt mai puţin ciudate decât ceea ce se petrece în lume, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.

Prezent sâmbătă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru a-și prezenta noua peliculă, Kinds of Kindness, care marchează a doua colaborare cu actrița americană Emma Stone în tot atâția ani, după Poor Things în 2023.

Lanthimos este cunoscut graţie unor comedii absurde precum The Lobster, în care persoane celibatare sunt transformate în animale dacă nu îşi găsesc un partener, sau Poor Things, un film inspirat din povestea lui Frankenstein.

Nici noul său film, selectat în competiţia oficială de la Cannes, nu este o excepţie. Kinds of Kindness este o poveste în trei părţi, cu fire epice diferite, dar cu aceiaşi actori şi teme, printre care paranoia, dinamica puterii în relaţii şi pragul de violenţă.

„Nu vi se pare că e ceva în neregulă cu lumea? Poate într-o mai mare măsură decât filmele pe care le facem”, a spus Lanthimos în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc sâmbătă, la o zi după premiera filmului.

„Munca mea şi munca altor oameni probabil reflectă lumea şi încercăm să facem acest lucru pe cât de bine putem”, a spus el la conferinţa de presă la care au participat, pe lângă Emma Stone, Jesse Plemons şi Willem Dafoe, ceilalți actori principali din noul său film.

​Regizorul grec s-a inspirat din povestea lui Caligula pentru noul său film

Cronicile primite de film au fost în mare parte favorabile: Variety l-a denumit „un amestec confuz menit să uimească şi să încânte în aceeaşi măsură”, în timp ce The Guardian l-a descris ca un „triptic macabru, absurd” şi i-a oferit patru stele din cinci.

Filmul a fost inspirat iniţial de excentricul împărat roman Caligula şi de ideea ca un singur om poate avea un control complet asupra altuia, a spus Lanthimos. Cu toate acestea, regizorul nu a oferit mai multe detalii şi a spus că procesul său de creaţie este mai degrabă instinctiv decât intelectual.

„Şi cred că e mai valid ca oamenii care privesc filmul să-şi formeze propria părere”, le-a spus regizorul jurnaliştilor.

Kinds of Kindness este cea de-a treia colaborare dintre Emma Stone şi Lanthimos după The Favourite (2018) şi Poor Things, peliculă care a obţinut mai multe premii Oscar anul acesta, inclusiv cel pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, adjudecat de Stone.

„Sunt atrasă de poveştile lui. Sunt atrasă de filmele lui. Sunt atrasă de felul în care el vede lumea şi personajele, precum şi de felul în care abordează lucrurile”, a explicat actrița la Cannes colaborarea de succes între ea și cineastul grec.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro