Sari direct la conținut

Harta. Militari romani in infernul din Siria. Sefa misiunii ONU de distrugere a arsenalului chimic, Sigrid Kaag, multumeste Romaniei pentru protectia acordata de SPP. Drumul neutralizarii armelor chimice in Europa si SUA

HotNews.ro
Unde vor ajunge chimicalele din Siria, Foto: Google Maps
Unde vor ajunge chimicalele din Siria, Foto: Google Maps

Diplomatul olandez Sigrid Kaag, sefa misiunii comune a Organizatiei Natiunilor Unite si Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru distrugerea arsenalului chimic din Siria, multumeste Romaniei pentru protectia acordata echipei sale de catre militari ai Serviciului de Protectie si Paza trimisi de la Bucuresti in tara araba ravasita, de trei ani, de un razboi civil sangeros. Sigrid Kaag a acordat un interviu HotNews, prin e-mail, in care a descris pericolele prin care a trecut ea impreuna cu echipa sa ONU-OIAC in Siria. Ea a detaliat si drumul pe care arsenalul chimic declarat de Guvernul sirian il parcurge pentru a fi distrus sau neutralizat, in baze din Europa si SUA.

„Vreau sa-mi exprim recunostinta fata de Guvernul Romaniei, care a furnizat echipa de protectie apropiata. O serie de astfel de echipe sustin operatiunile Organizatiei Natiunilor Unite la nivel mondial. Acesta este un domeniu foarte specializat, iar sprijinul de la Guvernul Romaniei in aceasta privinta este extrem de valoros”, a declarat Kaag, pentru HotNews, la finalul misiunii sale in Siria.

„Sa traiesti si sa muncesti intr-o zona de razboi este ceva foarte complex si periculos. Echipa misiunii comune a lucrat intr-o perioada fara precedent si in conditii dificile unice. Lovituri de mortiere au aterizat la circa 150 de metri de baza noastra. Timpul a fost esential, presiunile au fost intotdeauna mari si riscurile de securitate personala au fost numeroase. Un mare <> pentru personalul misiunii comune OIAC-ONU, in special pentru personalul nostru national, pentru profesionalismul si cooperarea lor”, a mai afirmat ea.

In octombrie 2013, presedintele Traian Basescu a aprobat trimiterea unui grup de 12 militari ai Serviciului de Paza si Protectie in misiuni de aparare si protejare a echipei internationale ONU-OIAC de distrugere a arsenalului chimic din Siria.

Trimiterea ofiterilor si subofiterilor SPP in Siria a fost solicitata de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon.

Potrivit Palatului Cotroceni, misiunea SPP s-a derulat in temeiul Art. 7 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman.

  • Chimicalele vor pleca in Marea Mediterana, Europa si SUA, pentru neutralizare si distrugere

Sigrid Kaag, sefa Misiunii ONU-OIAC in Siria

Sigrid Kaag, sefa Misiunii ONU-OIAC in Siria

Foto: ONU

Misiunea comuna ONU-OIAC in Siria s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie, cand cantitati mari de substante chimice declarate de guvernul oficial al Siriei – administratia Assad – au inceput sa fie luate din tara araba pentru a fi duse in santiere speciale pentru distrugerea si neutralizarea lor, la bordul unui vas american, in apele internationale din Marea Mediterana, dar si in Marea Britanie si SUA. Arsenalul chimic va trece si prin Italia, iar reziduuri vor ajunge in Germania si Finlanda.

Potrivit lui Sigrid Kaag, un stoc de 600 de tone de arme chimice clasificate „Priority One” este dus cu vase norvegiene si daneze mai intai in portul italian Gioia Tauro, pentru a fi transferat pe nava americana Cape Ray.

„Din Italia, vor fi duse in apele internationale, unde chimicalele de la bord vor fi neutralizate prin hidroliza, un proces care este asteptat sa dureze intre 45 zi 90 de zile”, a precizat sefa misiunii ONU-OIAC, pentru HotNews.ro.

Toate reziduurile rezultate din acest proces vor fi duse in Finlanda si Germania pentru „eliminarea lor finala printr-un tratament normal al chimicalelor industriale”, a mai sustinut ea.

„Distrugerea suplimentara a unor cantitati mai mici de chimicale de prioritate unu va avea loc in Marea Britanie si Finlanda”, a afirmat Kaag.

Ea a si detaliat traseul armelor chimice din Siria:

  • „Un intreg lot de 600 tone de produse chimice de prioritate 1 din arsenalul sirian a fost incarcat cu succes din cargoul danez Ark Futura pe vasul american Maritime Cape Ray. Translocarea a avut loc la 2 iulie, fara incidente, in portul Gioia Tauro, in sudul Italiei, in prezenta inspectorilor OIAC.
  • Nava americana Cape Ray va naviga in apele internationale in Marea Mediterana si va incepe neutralizarea substantelor chimice pe mare cu doua sisteme Field Deployable Hydrolysis (FDHS). Oficialii americani estimeaza ca operatiunile de neutralizare ar trebui  finalizate in 60 de zile.
  • Ark Futura isi va continua drumul in Marea Britanie, unde va descarca restul de chimicale prioritare 1 din Siria, pentru distrugere intr-o unitate comerciala in Portul Ellesmere.
  • Se va indrepta apoi spre Finlanda cu unele chimicale prioritare 2 pentru a fi distruse intr-o instalatie comerciala la Riihimaki.
  • O a doua nava cargo, din Norvegia, Taiko, a livrat deja un lot de chimicale prioritare 2 in Finlanda, pentru distrugere la santierul de la Riihimaki. Nava se indreapta catre Port Arthur, Texas, Statele Unite ale Americii, unde restul de chimicale prioritare 2 va fi descarcat si distrus intr-o instalatie comerciala de acolo.
  • O echipa de inspectori OIAC va ramane la bordul Cape Ray pe parcursul operatiunilor de neutralizare pentru a verifica daca substantele chimice sunt distruse in conformitate cu prevederile stricte ale Conventiei privind armele chimice si protectia mediului si a sanatatii publice”.

Siria, o tara devastata de un razboi civil care omoara populatia si ameninta statul sirian si stabilitatea in regiune

Razboi in Siria

Razboi in Siria

Foto: Institutul European de Relatii Internationale

Misiunea de distrugere a arsenalului chimic declarat de regimul Al-Assad din Siria are loc in contextul in care, de trei ani, tara este devastata de un razboi civil care a inceput ca o revolutie si pare sa se indrepte catre un razboi neconventional cu forte straine.

In tot acest timp, populatia siriana prinsa la mijloc a avut cel mai mult de suferit.

„Suntem pe deplin constienti de tragedia care i-a lovit pe oamenii din Siria. Putem spera doar la a avea o contributie modesta, dar semnificativa in contextul mai larg al unei solutii pasnice pentru Siria si regiune”, a comentat Sigrid Kaag, a carei misiune a primit, in septemberi 2013, mandat strict doar pentru distrugerea armelor chimice.

Peste 100.000 de oameni au murit deja in razboiul din Siria, pana in iulie 2013, conform estimarilor ONU, iar in mai 2014 numarul victimelor depasea 150.000, conform estimarilor unui ONG al opozitiei siriene, cu sediul in Marea Britanie, citat de Reuters.

Inainte de razboi, comunitatea romaneasca din Siria numara pana la 12.000 de persoane, majoritatea femei casatorite cu arabi, conform Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Prins in acest conflict, in care regimul autoritar al presedintelui oficial Bashar al-Assad este unul dintre beligeranti, guvernul sirian a colaborat bine cu misiunea ONU-OIAC, dupa cum a apreciat Sigrid Kaag.

„Misiunea comuna a avut o cooperare constructiva cu autoritatile siriene” in procesul de distrugere a arsenalului chimic, a spus ea.

Potrivit acesteia, ONU a mandatat misiunea comuna sa „supravegheze eliminarea la timp a programului de arme chimice declarat al Republicii Arabe Siriene in cel mai sigur si posibil mod”.

Razboiul civil din Siria a izbucnit in martie 2011 ca parte a valului revolutionar al „Primaverii Arabe”, din Nordul Africii si Orientul Mijlociu. Initial, impotriva regimului autocratic si ereditar al lui Bashar Al-Assad s-a ridicat o opozitie siriana politic, dar si inarmata. In conflict s-au implicat o serie intreaga de factiuni islamice autohtone, insa militanti islamisti au venit si din afara tarii. La randul sau, administratia oficiala al-Assad a primit sustinere si din partea organizatiei teroriste Hezbollah, din Liban, care era finantata de Siria lui Assad si de Iran.

Bashar al-Assad, un musulmat shiit alawit, originar din centrul Siriei, se confrunta, insa, cu o forta bine inarmata si puternic fanatizata, de orientare musulmana sunnita- „Statul Islamic”. Desprinsa din temuta organizatie terorista Al-Qaida, gruparea lui Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat un asa-numit califat care se intinde in nordul Siriei si al Irakului, avand asa-zisa capitala la Raqqah, Siria.

In razboiul sangeros din Siria, toate partile beligerante au fost acuzate de atrocitati comise asupra civililor, copii si femei nefiind crutati de atacuri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro