Sari direct la conținut

Polonia: Mii de manifestanţi împotriva controversatelor reforme judiciare

HotNews.ro
Proteste in Polonia, Foto: Captura YouTube
Proteste in Polonia, Foto: Captura YouTube

Mii de manifestanţi opozanţi ai guvernului au defilat din nou joi seară în Polonia pentru a protesta faţă de controversatele reforme judiciare, considerate de Uniunea Europeană ca ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi a statului de drept, transmite AFP.

„Ruşine”, „tribunale libere”, „vom apăra democraţia”, au scandat miile de protestatari în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, la câteva ore după ce şeful statului, conservatorul Andrzej Duda, a promulgat o lege polemică, dorită de guvernul partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), potrivit Agerpres.

Președintele polonez, Andrzej Duda, a semnat, joi, legea care permite guvernului să aleagă următorul șef al Curții Supreme, în ciuda protestelor de stradă și a acuzațiilor din țară și din partea UE potrivit cărora măsura încalcă independența justiției, relatează Reuters.

Uniunea Europeană, grupurile pentru drepturile omului și opoziția au obiectat, dar partidul de guvernare Lege și Dreptate afirmă că este necesară o revizuire pentru a face mai eficientă justiția și pentru eradicarea influenței reziduale a trecutului comunist al Poloniei.

Luna aceasta, 22 de judecători ai Curții Supreme au fost forțați să se pensioneze anticipat, dar președinta Curții Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, a refuzat să plece, spunând că termenul său constituțional nu expiră decât abia în 2020.

Organizațiile non-guvernamentale au planificat să protesteze în fața biroului președintelui de la Varșovia joi seara, dar demonstrații sunt așteptate și în alte orașe poloneze.

De când partidul naționalist Lege și Dreptate a câștigat puterea în 2015, zeci de judecători au fost efectiv concediați de la Tribunalul Constituțional, Consiliul Național Judiciar, care hotărăște numirile judecătorești, iar acum de la Curtea Supremă.

Comisia Europeană face o investigație fără precedent privind respectarea statului de drept în Polonia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro