Sari direct la conținut

Papa Francisc a ascultat cererea premierului australian şi l-a concediat pe arhiepiscopul Wilson

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Flickr - Aleteia
Papa Francisc, Foto: Flickr - Aleteia

Vaticanul este bântuit din nou de fantoma proastei gestionări a cazurilor de abuzuri sexuale. Papa Francisc a intervenit cerând demisia din guvernarea pastorală a Arhiepiscopiei din Adelaide (Australia) a Arhiepiscopului Philip Edward Wilson, prelatul care a fost condamnat de o instanță (civilă) din cauza faptului că a acoperit violențele comise de un preot din Dieceza sa, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

O poveste care scoate la iveală tăceri menite să evite izbucnirea unui scandal având în vedere că în trecut Biserica a fost mai preocupată să protejeze bunul nume al instituțiilor sale decât victimele abuzurilor. Astfel încât, cu câteva zile în urmă, primul-ministru australian, Malcolm Turnbull – văzând că Vaticanul nu se mișca deloc în cazul Wilson – a apelat la Suveranul Pontif cerând îndepărtarea lui Philip Wilson în vîrstă de 67 ani, care în luna mai a fost declarat vinovat pentru că a acoperit abuzurile comise de un pedofil în anii șaptezeci. În data de 3 iulie a fost emisă sentinţa de condamnare, iar prelatul a primit arest la domiciliu.

După sentință – reconstituie site-ul Vaticanului – arhiepiscopul a demisionat din funcţie, comunicând însă că nu are nici o intenție să părăsească biserica, așteptând să facă un apel la condamnarea sale (s-a declarat mereu nevinovat). „Am dreptul de a-mi exercita drepturile legale“, a spus el. „Având în vedere că acest proces nu este încă complet, în acest moment nu intenționez să-mi înaintez demisia. Însă dacă nu voi câștiga în recurs, voi înainta imediat demisia mea la Sfântului Scaun».

Primul ministru australian a anunțat că mai mulți lideri politici au intervenit cerând demisia episcopului. „A sosit timpul ca autoritatea supremă a Bisericii să acționeze și să-l concedieze”. Marele scandal al preoților pedofili din Australia a ieşit la lumină în 2012, când primul-ministru de atunci, Julia Gillard, a înființat o comisie guvernamentală pentru a examina răspunsurile instituționale la abuzurile sexuale asupra copiilor. Raportul final al organului de urmărire, publicat în decembrie 2017, detalia 42.000 de cereri de ajutor și peste 2.500 de cazuri de presupus abuz. Instituții precum biserici, școli și cluburi sportive „au eşuat grav“ în acțiunea lor de a-i proteja pe copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro