Sari direct la conținut

Crimă la o serbare din Saxonia, extremiștii anunță noi marșuri de stradă

HotNews.ro
Proteste la Chemnitz, Foto: Captura YouTube
Proteste la Chemnitz, Foto: Captura YouTube

Într-un atac armat care a avut loc duminică, în centrul orașului Chemnitz, un bărbat de 35 de ani a fost ucis. Alți doi participanți au fost în parte grav răniți, după cum a declarat poliția. Altercația a avut loc la o serbare publică, iar incidentul s-a transformat în motiv de revoltă și marș al unui grup de circa 800 de extremiști. Pentru luni seara sunt anunțate noi proteste de stradă. Acestea, dirijate de Pegida și AfD, au devenit în Saxonia un leitmotiv.

Luni, procuratura a cerut mandate de arestare împotriva a doi suspecți. Autoritățile au declarat că în față judecătorului au fost aduși un sirian în varstă de 23 de ani și un irakian de 22 de ani. Victima este un cetățean german de origine cubaneză, după cum a relatat presa germană.

Incidentul a avut loc după festivalul din centrul orașului, început în dimineața zilei de duminică. După-amiază, în jurul orei 15.00, a început o ceartă între mai mulți bărbați. „În total, un număr de zece persoane au fost implicate în dispută”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.

Potrivit poliției, părțile au dat declarații contradictorii legate de motivul disputei și desfășurarea violențelor. Bărbatul de 35 de ani a murit la spital, în urmă rănilor provocate de loviturile de cuțit. Mai mulți oameni au fugit de la fața locului, după conflict.

La o zi după moartea violentă a bărbatului din Chemnitz, procuratura a cerut mandate de arestare pentru doi bărbați, acuzați de omor. Se precizează că aceștia au înjunghiat în mod repetat un bărbat în varstă de 35 de ani, după o altercație verbală anterioară, provocându-i decesul. Investigarea motivului, procedura exactă și arma crimei sunt obiectul unei anchete în curs de desfășurare.

Saxonia și cuibul de extremiști

Festivalul s-a încheiat prematur, din cauza incidentului. „Am ales ca, din motive de pietate, să încheiem festivalul la ora 16”, a declarat unul dintre organizatorii evenimentului de duminică. În mod normal, acesta s-ar fi încheiat la ora 20.

Duminică au avut loc revolte în Chemnitz. Aproximativ 800 de extremiști de dreapta au defilat prin oraș strigându-și sloganurile. În câteva videoclipuri postate după eveniment se putea vedea „modul în care străinii sunt atacați de oameni din mulțime”, după cum relatează Spiegel.de. Publicația adaugă că „politia părea copleșită”, și că „guvernul federal a condamnat cu fermitate aceste vânători ale urii”.

Pentru luni seara sunt anunțate noi demonstrații în Chemnitz. După propriile declarații, pregătirile poliției din Saxonia sunt „în plină desfășurare”.

Și săptămâna trecută landul Saxonia a fost martorul unor altercații de stradă. De data aceasta, la Dresda, unde avea loc o demonstrație a naționaliștilor de la Pegida.

Un angajat al Biroului de Criminalistică din Saxonia (LKA), Maik G., i-a atacat verbal pe jurnaliștii de la televiziunea ZDF și l-a acuzat pe cameraman că, filmând, ar comite un delict. Poliția a intervenit la solicitarea acestuia, legitimându-i pe cei implicați și înregistrându-le datele. Provocatorul a scăpat însă basma curată și nici nu ar fi fost, pe loc, legitimat.

Cazul a făcut însă vâlvă și s-a ajuns mai sus. Comisia de Interne a Landtag-ului saxon va discuta joi situația, deoarece se pare că poliția locală a dat dovadă de „un comportament ciudat la adresa jurnaliștilor”. Ar fi vorba despre nelegitimarea „barbatului cu pălărie” de la LKA ca și de refuzul de a viziona înregistrările oferite de ZDF, în documentarea incidentului.

Ministrul Justiției, Katarina Barley, a considerat incidentul „îngrijorător”, iar cancelarul Angela Merkel, aflată în vizită în Georgia, a ținut să transmită câteva precizări, mai ales că demonstrația Pegida era îndreptată împotriva sa și a guvernului său. „Doresc să mă poziționez explicit pentru libertatea presei. Oricine merge la o demonstrație, trebuie să știe că se afla in sfera de manifestare a acestei libertăți, a avertizat ea”, a avertizat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro