Sari direct la conținut

CNN: Rudy Giuliani a făcut de râs Statele Unite prin discursul lui îndreptat împotriva unei alte țări

HotNews.ro
CNN: Rudy Giuliani a făcut de râs Statele Unite prin discursul lui îndreptat împotriva unei alte țări

Este destul de grav că președintele Donald Trump încalcă standarde etice ale Guvernului SUA, însă atunci când avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, s-a băgat în lupta împotriva corupției dintr-o altă țară, România, acesta a făcut de râs Statele Unite prin discursul lui îndreptat împotriva unui guvern curat, conform unui editorial CNN semnat de Frida Ghitis.

Giuliani a făcut ca lupta susținătorilor democrației din România să fie și mai crâncenă, a împroșcat cu noroi politica externă a SUA, adoptând o poziție opusă Departamentului de stat american. Românii duc o luptă împotriva corupției din care par să iasă în pierdere. Pentru cei zeci de mii de oameni care au ieșit în stradă pentru a apăra domnia legii, Statele Unite reprezentau un aliat.

Din această cauză, atunci când un ziar de știri local a publicat o scrisoare de la Giuliani pentru președintele României, a explodat o bombă de neîncredere. În scrisoare, Giuliani a declarat că eforturile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) provoacă daune domniei legii. Acesta a mai declarat și că ar trebui să fie acordată amnistie celor care au fost condamnați prin intermediul exceselor DNA.

Frida Ghitis afirmă că Giuliani este un avocat independent și un om de afaceri și este liber să apere criminali și hoți, dar el este și avocatul lui Donald Trump. Oamenii din jurul lumii îl văd pe Giuliani la televizor vorbind în numele lui Trump, astfel că lucrurile pe care le spune au o anumită rezonanță. Cetățenii români și opoziția din România au luptat pentru a opri campania partidului de la putere de a distruge DNA. Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană și alte organizații proeminente s-au pronunțat în favoarea campaniei anti-corupție pe care Giuliani a denigrat-o.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al orașului New York, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunile asupra judecătorilor.

Scrisoarea a fost criticată de mai mulți lideri ai opoziției, în timp ce ambasadorul României la Washington, George Maior, a spus chiar că este rodului unei acțiuni de lobby în favoarea unor persoane care au probleme cu justiția. Pentru aceste afirmații el a fost chemat la MAE să dea explicații.

Rudy Giuliani a fost plătit de o firmă globală de consultanță pentru a trimite președintelui României scrisoarea ce contrazice poziția oficială a guvernului SUA, scrie Politico.eu.

Giuliani a declarat că scrisoarea ”s-a bazat pe un raport pe care l-am consultat”, realizat de fostul director FBI Louis Freeh, care conduce o firmă globală de consultanță, numită Freeh Group International Solutions.

”Ei îmi plătesc onorariul”, a spus Giuliani despre Freeh Group.

Rudy Giuliani nu a spus cu cât a fost plătit sau dacă Freeh Group i-a plătit serviciile pentru un client. El i-a redirecționat pe jurnaliștii politico.eu către Freeh Group, care nu a răspuns la întrebări, deși s-au făcut mai multe solicitări.

Anul trecut, Puiu Popoviciu l-a angajat ca avocat pe același Louis Freeh, care afirma, intr-un comunicat, ca este „profund dezamagit” de decizia Inaltei Curti din Romania de a-l condamna pe omul de afaceri la 7 ani de inchisoare.

Pe 10 iulie a.c., Washington Post scria căRudolph Giuliani continuă să lucreze pentru clienți străini, atât personal cât și prin firma sa, în timp ce activează ca avocat personal al președintelui Trump. Potrivit experților citați de sursa menționată, situația produce îngrijorări privind un posibil conflict de interese și ar putea contraveni mai multor legi federale.

SUA s-a delimitat de scrisoarea lui Giuliani, care nu ocupă nicio funcție în statul american, potrivit ambasadei SUA la București, potrivitDigi 24. Mai mult, purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice transmite că SUA urmăresc cu atenție schimbarea codurilor penale și arată că, până recent, România a făcut progrese considerabile în lupta anticorupție, guvernul american încurajându-i pe români să continue pe aceeași cale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro