Sari direct la conținut

Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Moscova / Reacția Bisericii ortodoxe ruse: O „catastrofă” și o „schismă”. Relațiile cu Constantinopolul vor trebui rupte

HotNews.ro
Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Moscova / Reacția Bisericii ortodoxe ruse: O „catastrofă” și o „schismă”. Relațiile cu Constantinopolul vor trebui rupte

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joi, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care sigur va stârni furia Moscovei, informează AFP.

Într-un comunicat difuzat la finalului Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului a anunțat „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis de asemenea să îl „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.

UPDATE – Reacții în urma anunțului Patriarhiei de la Constantinopol:

  • Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”. „Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat acesta.
  • Președintele ucrainean Petro Poroshenko a salutat decizia: „Am obținut astăzi autocefalia. (…) Decizia Constantinopolului înseamnă sfârșitul devinitiv al iluziilor imperialiste și fanteziilor șoviniste ale Moscovei”, a spus Poroshenko într-o declarație televizată, salutând „un nou act de independență” al Ucrainei. „E vorba de victoria binelui asupra răului, a luminii asupra tenebrelor”, a susținut președintele ucrainean.
  • Interfax: Biserica Ortodoxă Rusă va rupe legăturile cu Constantinopolul. Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relațiile euharistice cu Constantinopolul după decizia privind scoaterea Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub tutela religioasă a Moscovei, ar mai fi spus Alexander Volkov, purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, potrivit agenției ruse Interfax, preluată de Reuters.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, „primul între egali” în raport cu ceilalți patriarhi ortodocși, era așteptat să decidă, joi, viitorul religios în Ucraina, unde există o Biserică atașată Moscovei și o alta fidelă Patriarhatului Kievului, autoproclamat după independența țării, în 1992, și care nu este recunoscut în prezent de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

În condițiile în carea această recunoaștere parea iminentă, Biserica ortodoxă rusă a anunțat deja, în septembrie, că a rupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhatul Constantinopolului, cu care întreține relații dificile.

„Asistăm deja la confiscarea ilegală de biserici ortodoxe în Ucraina. Credincioșii sunt în defensivă”, a declarat miercuri mitropolitul Iilarion, responsabil cu diplomația la Patriarhatul Moscovei.

„Putem să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări sunt aprobate oficial de autorități și capătă un caracter sistematic. Evident, oamenii vor ieși în stradă și vor apăra ce e sfânt pentru ei”, a adăugat el, citat de agenția Interfax.

Ucraina are două biserici ortodoxe disidente față de Patriarhia Moscovei, între care cea a Patriarhiei Kievului. Însă acestea nu sunt recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului. Potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro