Sari direct la conținut

Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Moscova / Reacția Bisericii ortodoxe ruse: O „catastrofă” și o „schismă”. Relațiile cu Constantinopolul vor trebui rupte

HotNews.ro
Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Moscova / Reacția Bisericii ortodoxe ruse: O „catastrofă” și o „schismă”. Relațiile cu Constantinopolul vor trebui rupte

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joi, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care sigur va stârni furia Moscovei, informează AFP.

Într-un comunicat difuzat la finalului Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului a anunțat „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis de asemenea să îl „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.

UPDATE – Reacții în urma anunțului Patriarhiei de la Constantinopol:

  • Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”. „Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat acesta.
  • Președintele ucrainean Petro Poroshenko a salutat decizia: „Am obținut astăzi autocefalia. (…) Decizia Constantinopolului înseamnă sfârșitul devinitiv al iluziilor imperialiste și fanteziilor șoviniste ale Moscovei”, a spus Poroshenko într-o declarație televizată, salutând „un nou act de independență” al Ucrainei. „E vorba de victoria binelui asupra răului, a luminii asupra tenebrelor”, a susținut președintele ucrainean.
  • Interfax: Biserica Ortodoxă Rusă va rupe legăturile cu Constantinopolul. Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relațiile euharistice cu Constantinopolul după decizia privind scoaterea Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub tutela religioasă a Moscovei, ar mai fi spus Alexander Volkov, purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, potrivit agenției ruse Interfax, preluată de Reuters.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, „primul între egali” în raport cu ceilalți patriarhi ortodocși, era așteptat să decidă, joi, viitorul religios în Ucraina, unde există o Biserică atașată Moscovei și o alta fidelă Patriarhatului Kievului, autoproclamat după independența țării, în 1992, și care nu este recunoscut în prezent de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

În condițiile în carea această recunoaștere parea iminentă, Biserica ortodoxă rusă a anunțat deja, în septembrie, că a rupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhatul Constantinopolului, cu care întreține relații dificile.

„Asistăm deja la confiscarea ilegală de biserici ortodoxe în Ucraina. Credincioșii sunt în defensivă”, a declarat miercuri mitropolitul Iilarion, responsabil cu diplomația la Patriarhatul Moscovei.

„Putem să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări sunt aprobate oficial de autorități și capătă un caracter sistematic. Evident, oamenii vor ieși în stradă și vor apăra ce e sfânt pentru ei”, a adăugat el, citat de agenția Interfax.

Ucraina are două biserici ortodoxe disidente față de Patriarhia Moscovei, între care cea a Patriarhiei Kievului. Însă acestea nu sunt recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului. Potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.

ARHIVĂ COMENTARII
2018-10-11 19:08:34
3 35
Nyk1 • 2018-10-11 19:41:12
...ca urmașii unor patriarhi numiți direct sau indirect de către Sultan, începând de la Mahomed al II-lea Cuceritorul și până la Recep Tayyip Erdogan, să decidă unilateral soarta Ortodoxiei.
49 5
SvarogMcFayden • 2018-10-11 20:12:11
E mai bine sa decida generalul kgb Gundiaiev (zis si Kiril in timpul orelor de servici) ?
2 39
Bibishor • 2018-10-11 22:16:36
Daniel și Patriarhul Kiril al Moscovei sunt vechi prieteni din vremea colaborării strânse dintre KGB și Securitate.
4 16
un domn • 2018-10-12 03:16:51
De la Stuttgart, si sutane aurite cu instalatii de filtrare a dejectiilor daca i apuca in timpul slujbelor
2 8
grongobar • 2018-10-11 20:46:50
Bisericile ortodoxe sunt autocefale,deci si ucrainenii aveau acest drept.Acuma ca rusii ar vrea sa-l faca pe Putin papa ortodox e alta poveste,dar deocamdata cum spunea un clasic in viata:ghinion.
1 31
transpenibilus • 2018-10-11 19:44:05
Asistat, mazeta probleme ma?
1 25
un domn • 2018-10-12 07:08:52
Cum se spune BORusa maxim poate beneficia de prestatia lui @altiro, soldat la Oastea Domnului Holinesdeniel
2 4
SvarogMcFayden • 2018-10-11 19:50:36
In sfarsit s-a facut dreptate! Asta e un moment istoric caci se naruiesc ambitiile imperialiste ale moscovei in care Biserica Ortodoxa Rusa a fost transformata intr-un banal si trist instrument politic. E un secret a lui Polichinele ca patriarhul Gundiaiev e general FSB iar Stalin a resuscitat BORusa doar in scopul crearii unei soft-power prin care sa controleze prostimea de dupa granitele urss. Visul celei de-a Treia Rome in moscovia s-a cam dus pe copca :)))))
1 36
Nea Hoisan • 2018-10-11 20:01:27
Scuze HN, da am sa divaghez un pic, cu o mica istorioara, documentata, despre domnitoru valah moldovean Petru Rares, apropos de popime si “bisericile” lor. Deci, Petru Rares, drept ortodox intre ortodocsi, ca urmare a unei “istorii” mai vechi, ia mau unor popi. Inainte de-ai ridica in furci le spune valahu moldovean Rares sutanelor negre la guler (si cu dedicatie speciala pentru retardu “moldovan” igor dodon, apropos de asa-zisa natie “moldovana”): “ Marsavilor, intre mine, valahii mei si Biserica Dumnezeului Nostru nu sade nime’! Biserica suntem noi!” Si astazi se vorbeste de “ biserici dizidente” si alte bazaconii... :-)))
14 10
Habermas • 2018-10-11 20:57:49
Rares a transmis urmatorul mesaj: nu biserica decide cum sta treaba in tara asta ci este subordonata tarii.
0 12
SvarogMcFayden • 2018-10-11 20:08:39
Nu este in nici un caz vorba de interzicere sau confiscare cum vorbesc kaghebistii din patriarhia moscovei. Ei dezinformeaza pt ca e singurul lucru care le-a mai ramas! 1-Biserica Ordodoxa a Ukrainei va fi unica si cu patriarhatul in Kiev cum e si normal. 2-Credinciosii care doresc sa ramana sub tutela bisericii ortodoxe ruse se vor numi ca atare : "BORusa din Ukraina" si nu B.O.Ukraineana sub patriarhatul moscovei, ca acum. 3-Apartenenta patrimoniului (biserici in sensul de cladiri si restul) vor fi decise LA NIVEL DE FIECARE PAROHIE IN PARTE de catre PAROHIENI si nu de catre guvern sau alta institutie. Deci credinciosii vor decide singuri, in deplina independenta de cine sa apartina si BORusa va continua sa functioneze pe teritoriul Ukraine ca si toate celelalte culte.
1 28
opinius • 2018-10-11 20:46:04
doar ca dreptul canonic ortodox prevede altceva. Vom vedea ce-o sa iasa si din chestiunea asta. S-au mai vazut dispute intre patriarhii. Exista chiar conflicte inghetate "intra-ortodoxe". Important o sa fie cine (dintre bisericile ortodoxe) si cati vor recunoaste Patriarhia de la Kiev (i.e. cine va pastra comuniunea cu Patriarhia de la Constantinopol). Estimarea mea este ca va urma o lunga perioada de incertitudini: - Patriarhia de la Moscova va rupe comuniunea cu cea de la Constantinopol, dar va pastra comuniunea cu celelalte biserici care vor indrazni sa recunoasca Patriahia de la Kiev; - celelalte patriarhii nu se vor grabi sa recunoasca pe cea de la Kiev, iar daca o vor face, nu vor rupe comuniunea cu Moscova si oricum, nu vor rupe comuniunea cu cea de la Constantinopol (poate doar cu exceptia BO din Estonia, cea din Polonia, cea din Slovacia - satellite pe fata ale Moscovei).
1 7
SvarogMcFayden • 2018-10-12 00:14:09
E adevarat ca n-o sa fie simplu. Dar anuntul patriarhului Bartolomeu suna asa: "se REINNOIESTE autocefalia mitropoliei Kievului"! Canonic ea a existat pana sa fie inglobata in imperiul moscovit si nu a fost niciodata retrasa. Patriarhatul Constantinopolului este singura autoritate ortodoxa care poate acorda aceasta autocefalie. BORusa incearca din rasputeri sa-i ia locul dar ma indoiesc ca va reusi. Cu atat mai putin acum dupa ce au facut ce au facut in Ukraina.
0 9
2018-10-11 22:30:30
6 5
SvarogMcFayden • 2018-10-11 23:48:54
In ceea ce priveste anacronismul institutiilor religioase sunt de acord cu tine dar aici e vorba de influenta politica a Mordorului sau Moscovei cum zic unii. Si indiferent cat de mult nu ne place, oamenii au dreptul sa creada in ce vor. Problema obscurantismului religios se rezolva prin educatie, nu prin critici sau interdictii.
1 9
Habermas • 2018-10-11 21:04:09
si nici nu stiu de ce au cerut permisiunea Constantonopolului / oricui. Canon? Ma doare undeva de canon. Puteau sa numeasca asta Biserica Ucrainiana si basta. In context, Ucraina este o problema pentru Rusia, si asta este bine, dar este o problema complexa si pentru noi - pentru ca abia acum se formeaza ca natiune, si vor face prostii in serie.
1 6
SvarogMcFayden • 2018-10-12 00:16:55
...dar mai bine o Ukraina puternica intre noi si rusi decat o Rusie puternica la granitele noastre :)
1 11
Habermas • 2018-10-12 10:38:17
.
0 1
ipolitic • 2018-10-11 21:22:44
sobrietatea si simplitatea vestimentatiei lui Bartholomeu I.
2 8
Nyk1 • 2018-10-12 01:09:34
Au yankeii o zicală chiar potrivită pentru această situație: „It's best to keep a low profile”!
11 1
un domn • 2018-10-12 03:24:52
Rachete ale Armatei Roshii a fost un cowboy imbibat in Pufoaika? Nu, nea Kiril a facut,a Realizat ceea ce Canonul Kremlinului A Cerut! Nu Canonul Bisericesc! Kiril, implicit BORusa a Izbavit Semnificatia Poruncii Sa Nu Ucizi, in Sa Ucizi pentru Vampirul Bloodymir nu este Pacat
2 12
Harold • 2018-10-11 21:28:16
În sfârșit un ortodox care gândește corect!
0 10
2018-10-11 21:48:25
5 7
2018-10-13 19:28:56
1 1
INTERVIURILE HotNews.ro