Sari direct la conținut

Facultatea de Litere, după decizia Academiei Române de a nu-l primi pe Mircea Cărtărescu: Au câștigat „manipularea, denigrarea și atacurile la persoană”

HotNews.ro
Mircea Cartarescu, Foto: Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia
Mircea Cartarescu, Foto: Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia

Facultatea de Litere a Universității din București transmite că nu este dezamăgită doar de rezultatul votului prin care Mircea Cărtărescu nu a fost primit în rândurile Academiei Române, dar și de modul cum s-a desfășurat procedura cu atacuri la adresa scriitorului.

„Facultatea de Litere a Universității din București își exprimă solidaritatea cu scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu la aflarea veștii că propunerea candidaturii sale de către Secția de Filologie a Academiei Române (votată în unanimitate) a fost invalidată în Adunarea generală”, se menționează în poziția publică luată sâmbătă de instituție.

Respingerea lui Mircea Cărtărescu este o dovadă că societatea românească nu ascultă vocile specialiștilor ci alege manipularea, denigrarea și atacurile la persoană.

„Suntem profund dezamăgiți nu numai de rezultatul votului, ci și de modul în care a decurs acesta, de presiunile și motivațiile invocate. Din păcate, se dovedește încă o dată că vocile specialiștilor nu sunt ascultate în societatea românească, având câștig de cauză manipularea, denigrarea și atacurile la persoană, chiar și la acest nivel. Cu atât mai grav cu cât sunt invocate, spre justificarea acestora, patriotismul și apărarea identității naționale. Tocmai domeniile umaniste, a căror contribuție la cultura națională este una esențială, sunt astfel desconsiderate”, mai transmite Facultatea de Litere.

Cărtărescu nu a fost admis ca membru al Academiei Române

Mircea Cărtărescu, scriitorul român cu cele mai multe premii internaționale, nu a întrunit voturile necesare pentru a intra în Academia Română. Cărtărescu ar fi avut nevoie de 74 de voturi ale membrilor Adunării Generale a Academiei Române pentru a deveni membru corespondent. A obținut doar 73. 

Printre contestatarii săi, Valeriu Matei a jucat un rol important. Scriitorul, membru de onoare, este și directorul general al Editurii Academiei Române. Înainte de vot, Matei a distribuit chiar un apel prin care aducea argumente împotriva acceptării lui Mircea Cărtărescu.

„La Mircea Cărtărescu sunt trei personaje: tăticul, mămica și Mircea. În literatură trebuie să faci oameni mai vii, cum l-a făcut Dostoievski pe Raskolnikov, Shakespeare pe Hamlet”, a explicat și Nicolae Breban (91 ani), când HotNews l-a întrebat de ce crede că Mircea Cărtărescu nu este un scriitor bun.

Într-o reacție după decizia Academiei Române, filozoful și eseistul Gabriel Liiceanu a întrebat: „N-ar fi mai bine să desființăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei?”

Pata de pe imaginea Academiei Române, „încă una pe lângă atâtea de la 1948 încoace”, nu se va șterge, spune poeta și prozatoarea Ana Blandiana, care a protestat în Adunarea Generală a forului, după decizia de a nu-l accepta ca membru corespondent pe Mircea Cărtărescu.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro