Alegeri prezidențiale în Ucraina: Poroșenko acceptă o dezbatere pe stadion cu actorul de comedie Zelenski
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a acceptat joi provocarea lansată de rivalul său în turul doi al alegerilor prezidențiale, actorul de comedie Volodimir Zelenski, care i-a propus o dezbatere pe cel mai mare stadion al țării, scrie AFP.
„Un stadion? Ei bine, atunci să mergem pe un stadion. Vă aștept, Volodimir Oleksandrovici”, a declarat Poroșenko, clasat pe locui doi în primul tur.
La câteva zile de la primul tur câștigat detașat de actorul de comedie, în ciuda lipsei sale de experiență în politică, candidații în cursă pentru scrutinul din 21 aprilie se luptă prin intermediul videoclipurilor publicate pe rețelele sociale.
Volodimir Zelenski l-a provocat pe președintele actual, pe care l-a somat să participe la o dezbatere televizată, cu o serie de condiții, una dintre ele fiind organizarea dezbaterii pe stadionul Olympiiski din Kiev.
„M-ați chemat la dezbatere. Credeați că o să fug, că o să eludez subiectul sau că o să mă ascund? Nu (…) Accept provocarea și iată condițiile mele”, a spus el, într-o înregistrare video pe acest stadion.
O altă condiție vizează o examinare medicală a celor doi candidați „pentru a dovedi poporului că nu sunt alcoolici sau toxicomani”.
Actor popular și novice în politică, Zelenski a depășit toate previziunile obținând în primul tur 30,2% din voturi, față de 15,95% pentru Poroșenko.
Actorul nu a condus o campanie tradițională, evitând mitingurile electorale și preferând spectacole pe scenă cu trupa sa de stand-up și rețelele sociale, în detrimentul televiziunilor și presei.
În acest context, mulți se îndoiau că va accepta o dezbatere cu actualul președinte, un orator obișnuit cu discuțiile dificile.
Dacă partizanii săi laudă o nouă figură într-un peisaj politic decrepit, criticii acuză neclaritatea programului și se îndoiesc de capacitatea sa de a guverna o țară care se confruntă de 5 ani cu războiul din est și cu dificultăți economice majore.
Creditat pentru apropierea față de Occident, pentru redresarea unei armate în ruină și pentru reforme importante, Poroșenko este acuzat că nu a făcut suficient pentru lupta împotriva corupției, o cerință majoră a mișcării de protest din Maidan, care l-a adus la putere în urmă cu cinci ani.