Sari direct la conținut

Criza refugiaților din Venezuela va deveni mai acută anul viitor, avertizează ONU

HotNews.ro
Criza refugiaților din Venezuela va deveni mai acută anul viitor, avertizează ONU

Valul de refugiați din American Latină, provocat de problemele interne ale Venezuelei, va deveni mai grav anul viitor, amplificând o criză regională, a declarat un reprezentant ONU la o conferință de luni, în Bruxelles, scrie Japan Times.

„Provocările anului 2020 vor fi chiar mai mari decât cele din anul 2019”, a spus Eduardo Stein, reprezentant special ONU pentru agențiile de migrație și refugiați, la evenimentul organizat împreună cu Comisia Europeană. „Pentru anul viitor, ne așteptăm ca numărul total al refugiaților și imigranților venezueleni să treacă de la 4.5 milioane la 6.5 milioane”, a spus Stein, avertizând că țările vecine deja au probleme în ceea ce privește capacitatea de primire a acestora. Situația fără precedent a refugiaților din Venezuela generează tot mai multe cazuri de xenifobie în țările care îi primesc. Iar tot mai mulți refugiați apelează la piața neagră pentru a trece granițele, devenind pradă exploatării.

Conferința de două zile a strâns reprezentanți din UN, EU, America Latină și din partea organizațiilor de ajutorare. Columbia, cu 1.4 milioane de imigranți, Peru (860.000), Chile (371.000), Ecuador (330.000) și Brazilia (212.000) se află pe prima linie a exodului venezuelean.

Ministrul de Externe al Columbiei, Carlos Holmes Trujillo, a spus pentru AFP că „numărul de cetățeni venezueleni din țara sa implică o cerere mare pentru servicii de sănătate, asistență și educație”. El a adăugat: „Aceasta este cu adevărat o criză la scară mare. În numere, vine pe locul doi după criza din Siria, dar este prima în termenii ratei de creștere a numărului de imigranți.”

În luna decembrie a anului trecut, ONU a lansat un apel pentru 738 de milioane de dolari pentru a oferi ajutor cetățenilor din Venezuela și a țării lor gazdă. Anul acesta, suma cerută este aproape dublă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro