Sari direct la conținut

Polonezii nu mai au nevoie de viză pentru Statele Unite ale Americii

HotNews.ro
Andrzej Duda si Donald Trump, conferinta comuna, Foto: whitehouse.gov
Andrzej Duda si Donald Trump, conferinta comuna, Foto: whitehouse.gov

Începând cu 11 noiembrie, polonezii vor putea merge în Statele Unite pentru vizite de până la 90 de zile fără să aibă nevoie de viză, a anunțat miercuri președintele Andrzej Duda, citat de AFP.

Așteptată cu nerăbdare de ani de zile de polonezi, această măsură este prezentată de conservatorii la putere în Polonia drept un rezultat al relațiilor foarte bune cu administrația Trump.

Citând ambasadoarea americană la Varșovia, Georgette Mosbacher, Duda a precizat că anunțul oficial este așteptat miercuri la Washington. „Îi mulțumesc președintelui Statelor Unite Donald Trump, care a promis în urmă cu un an că Polonia va fi admisă în programul de desființare a vizelor înainte de sfârșitul primului său mandat”, a spus acesta.

Anunțul vine în momentul potrivit pentru președintele polonez care se pregătește pentru realegere în primăvară. Cele mai recente sondaje arată că va câștiga în fața candidatului opoziției centriste, al cărui nume nici nu a fost anunțat.

De la ajungerea la putere în 2015, conservatorii conduși de Jaroslaw Kaczynski au mizat pe bunele relații cu Washingtonul și au reușit o întărire a prezenței americane pe teritoriul polonez, în condițiile în care raporturile cu UE au fost marcate de puternice tensiuni, în special din cauza reformelor juridice controversate și a refuzului de a primi migranți.

Puternic criticat în Europa de Vest, președintele Trump se bucură de popularitate în estul continentului și a fost primit călduros în Polonia în 2017.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro