Sari direct la conținut

​Execuția cetățeanului georgian în Berlin: Doi diplomați ruși au fost expulzați din Germania

HotNews.ro
​Execuția cetățeanului georgian în Berlin: Doi diplomați ruși au fost expulzați din Germania

Doi membri ai ambasadei Rusiei în Germania trebuie să părăsească țara „cu efect imediat”, a anunțat miercuri guvernul german, care a acuzat „autoritățile ruse” că nu au „cooperat suficient” în ancheta privind uciderea unui cetățean georgian în Berlin, scrie AFP.

Parchetul federal german, însărcinat cu dosare de spionaj și care s-a sesizat în această anchetă miercuri, a afirmat la rândul său că uciderea în august a acestui cetățean georgian, provenit din minoritatea cecenă a țării și identificat de autoritățile germane drept Tornike K., a fost comisă „fie în contul unor entități de stat ale Federației Rusie, fie în contul Republicii autonome cecene”.

Georgianul de origine cecenă, în vârstă de 40 de ani și identificat drept Zelimkhan Khangochvili, a fost împușcat în august, în plină zi, într-un parc din capitala germană în ceea ce martorii au descris drept o „execuție”.

Parchetul din Berlin a arestat un suspect, un rus de 49 de ani.

O sursă apropiată serviciilor germane de informații declara atunci pentru Der Spiegel că este „sigur 100%” că Rusia este implicată de o manieră sau alta.

„Dacă se dovedește că un actor statal precum Rusia este în spatele crimei, vom avea un al doilea dosar Skripal cu toate consecințele” pe care le implică, a declarat pentru Spiegel o altă sursă din serviciile secrete germane.

Serghei Skripal, un fost dublu agent rus, a fost otrăvit la Salisbury, în sud-vestul Angliei, în martie 2018, într-un atac imputat de Londra Rusiei. Moscova a negat și atunci orice implicare.

Intervievată de Spiegel, soția georgianului, care trăiește în Germania, a afirmat că acest asasinat poartă „urme rusești”.

Tot potrivit presei germane, victima a participat în tabăra cecenă în al doilea război din Cecenia împotriva Rusiei.

Acesta s-ar fi înrolat ulterior într-o unitate antiteroristă a ministerului georgian de Interne, păstrând secrete legăturile cu mediile islamiste de care era apropiat.

În cadrul forțelor antiteroriste georgiene, acesta ar fi participat în 2012 la o misiune a forțelor speciale în ceea ce a fost prezentat la acea vreme drept o operațiune antiteroristă care viza combatanți veniți din Daghestanul vecin rus și care luaseră ostatici locuitori din defileul Lopota.

Asaltul s-a soldat cu numeroși morți în rândul islamiștilor dar și cu trei decese în rândul forțelor de ordine. Operațiunea rămâne controversată.

Fiul său a declarat că georgianul a scăpat din mai multe tentative de asasinat.

Potrivit ONG-ului georgian EMC, ultima a avut loc în 2015 la Tbilisi. După această tentativă, bărbatul s-a exilat cu familia în Germania, cu o identitate schimbată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro