Guvernul bulgar a supraviețuit moțiunii de cenzură depuse de opoziție
Guvernul de centru-dreapta bulgar a supravieţuit miercuri, conform aşteptărilor, unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţia socialistă în urma restricţiilor severe în alimentarea cu apă cu care se confruntă din luna noiembrie aproape 100.000 de persoane în zona oraşului Pernik şi care au declanşat proteste, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Împotriva moţiunii au votat 124 deputaţi din totalul de 240, iar în favoarea ei s-au pronunţat 102.
Aceasta a fost cea de-a patra moţiune de cenzură cu care s-a confruntat guvernul de coaliţie de centru-dreapta condus de Boiko Borisov de la învestirea sa în 2017.
Moţiunea respinsă miercuri a fost înaintată de Partidul Socialist (BSP), principala formaţiune de opoziţie, care a reproşat executivului că nu a reuşit să împiedice grava penurie de apă din zona oraşului Pernik, o criză care a dus şi la demisia ministrului mediului, Neno Dimov.
Socialiştii au mai acuzat guvernul că nu a impus controale adecvate la importurile de deşeuri, precum şi de poluarea aerului din multe oraşe bulgare.
Procurorii l-au inculpat pe Dimov pentru management defectuos deliberat, acuzându-l că a permis alimentarea cu apă a unor consumatori industriali din rezerva de apă de la barajul ce furnizează apă potabilă oraşului Pernik şi localităţilor din jur, deşi fusese informat încă de la începutul lui 2018 că nivelul apei era în scădere.
Dacă va fi găsit vinovat, fostul ministru ar putea fi condamnat la 8 ani de închisoare. Guvernul a prezentat ulterior un plan de a dirija o parte din rezervele de apă ale Sofiei către Pernik şi de a înăspri controalele la importurile de deşeuri.
Bulgaria se confruntă cu probleme serioase de mediu, precum poluarea aerului din cauza emisiilor industriale, poluarea râurilor şi despăduriri.