Sari direct la conținut

UE îndeamnă China să respecte autonomia Hong Kong-ului / Trump ameninţă cu o reacţie "puternică"

HotNews.ro
Proteste la Hong Kong, Foto: Captura video
Proteste la Hong Kong, Foto: Captura video

Uniunea Europeană a îndemnat, vineri după-amiază, Administraţia Chinei să respecte autonomia provinciei Hong Kong, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Beijingul cu o reacţie „foarte puternică” faţă de iniţiativa de securitate naţională.

„Uniunea Europeană acordă o importanţă majoră menţinerii unui înalt nivel de autonomie în Hong Kong, în conformitate cu legea fundamentală şi cu angajamentele internaţionale. Uniunea Europeană are tot interesul ca stabilitatea şi prosperitatea Hong Kong-ului să continue după principiul «o ţară, două sisteme»”, a declarat vineri după-amiază Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, potrivit Mediafax care citează cotidianul Le Figaro.

Legea securității naționale pe care China dorește „să o impună” pentru „ocolirea” procesului legislativ din Hong Kong „ar fi o lovitură fatală pentru gradul ridicat de autonomie promis de Beijing”, a avertizat vineri Mike Pompeo, potrivit AFP.

„Statele Unite îndeamnă cu fermitate Beijingul să-și reconsidere propunerea dezastruoasă, să-și respecte angajamentele internaționale și să respecte gradul ridicat de autonomie din Hong Kong, instituțiile sale democratice și libertățile civile”, a adăugat el într-un comunicat.

SUA a reacționat imediat după anunțul de joi al Parlamentului Chinez cu privire la următoarea examinare a acestui text, că legea va fi „foarte destabilizatoare”.

Parlamentul chinez a anunțat joi că va adopta în următoarele zile o lege care „protejează securitatea națională” în Hong Kong și care va interzice în fapt ”secesiunea, amestecul străin şi terorismul”, potrivit AFP.

Această legislație va fi studiată în cadrul sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului (PNA), care se deschide vineri la Beijing, a anunțat presei purtătorul de cuvânt al sesiunii, Zhang Yesui. Acesta intenționează să consolideze „mecanismele de aplicare” pe această temă pe teritoriul semi-autonom, zguduit în 2019 de manifestări uneori violente împotriva Beijingului.

Beijingul a fost mult timp frustrat de incapacitatea guvernului local din Hong Kong de a adopta o lege antisubversiune pe teritoriu.

Articolul 23 din „Legea fundamentală”, care servește drept Constituție pentru teritoriul semi-autonom, prevede că Hong Kong adoptă o lege care interzice „trădarea, secesiunea și subversiunea”.

Dar textul nu a fost niciodată aplicat, deoarece o mare parte a populației din Hong Kong o consideră o amenințare a drepturilor lor, precum libertatea de exprimare sau a presei – necunoscută în China continentală condusă de Partidul Comunist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro