Sari direct la conținut

Presa italiană: De ce un migrant, care a ajuns în Italia în timpul pandemiei, a plecat în siguranță în Franța? / Avertismentul poliției care anticipa crima de la Nisa

HotNews.ro
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Autorul atacului cu cuțit care a ucis trei oameni joi în biserica Notre Dame este un tunisian de 21 de ani, Brahim Aoussaoui. Se știe, deocamdată, că 9 octombrie a fost în Italia. După ce a debarcat în Lampedusa, a fost dus la un centru de identificare din Apulia și fotografiat la secția de poliție.Toți polițiștii și anchetatorii din Italia sunt în alertă pentru a înțelege unde și cum s-a mutat înainte de a ajunge în Franța. Dar întrebarea care se pune este mai presus de toate: de ce un migrant, care a ajuns în Italia în timpul pandemiei, a reușit să ajungă în siguranță în Franța și să comită un atentat terorist?, se întreabă Il Giornale.

Se știe, deocamdată, că 9 octombrie a fost în Italia. După ce a debarcat în Lampedusa, a fost dus la un centru de identificare din Apulia și fotografiat la secția de poliție. Este un tunisian, născut pe 29 martie 1999.

Răspunsul ar putea fi simplu. Oricât de incredibil este. De fapt, la 8 octombrie, autoritățile italiene au debarcat aproximativ 805 de migranți la sfârșitul unei perioade de carantină pe nava Rhapsody. După cum au confirmat diverse surse polițienești pentru Giornale.it, conducerea a făcut totul în regim de urgență: „Au făcut debarcarea minorilor – ne-a spus un agent în acele zile – apoi pe cei care trebuiau să meargă la centrele din Gorizia, Roma și Milano și, în cele din urmă, pentru unele persoane au dat doar ordinul de a părăsi teritoriul național”.

Ce înseamnă? Un alt anchetator explică: „Celor care nu au fost plasați în centrele de identificare, le-am dat ordinul comisarului să părăsească teritoriul în termen de 7 zile”. Tradus: imigrantul este informat despre o „cale de urmat” care, teoretic, l-ar obliga să părăsească Italia în decurs de o săptămână, dar nimeni nu îl duce la graniță. Dacă nu respectă instrucțiunile? Dispare. Ca atâția.

Brahin Aoussaoui ar fi putut face același lucru, astfel fiind liber să ajungă în Franța. O altă sursă de poliție confirmă: „A debarcat de pe navă ca și alți 800 de străini. Fără precedent în Italia pentru prima dată. La 9 octombrie a fost respins de comisarul de poliție cu ordinul de a părăsi teritoriul național în termen de 7 zile. Motivul acestor măsuri este lipsa de locuri în centrele de repatriere din Italia. Toate acestea sunt amenajate de minister”.

Și să ne gândim că, într-o scrisoare către Luciana Lamorgese, din 10 octombrie 2020, Andrea Cecchini, secretar general al Italia Celere, îl avertizase deja pe ministru despre absurditatea acestei proceduri: unii migranți, a scris el, „ca parte a celor care debarcă în Bari de la Rhapsody, se pare că vor fi lăsați liberi să cutreiere țara cu singura invitație de a părăsi teritoriul italian în termen de 7 zile … cu tot respectul, ar trebui să ne găsim în fața acestor tipi, ce ar trebui să facem noi polițiștii? „.

Aceeași plângere a venit și de la Franco Maccari, președintele național al Sindicatului poliției (FSP), la mijlocul lunii octombrie. „La Siracuza – a spus el – din ordinul comisarului, 46 de migranți care tocmai debarcaseră din nava de carantină au fost însoțiți la gară. Ar fi trebuit să părăsească teritoriul național în termen de 7 zile, dar știm bine că vor deveni o aripă armată a crimei organizate. Poate și mai rău. Este o practică consolidată: Este un vid administrativ de care trebuie să ne ocupăm – conchide Maccari – pentru că le permiteți imigranților să se deplaseze așa cum vor ei. Chiar dacă există un ucigaș islamist printre ei.”, a conchis acesta.

Aceste detalii vor impune acum autorităţilor de la Palatul Elysee să suspende „toate procedurile de azil și eliberare de vize din țările aflate în situație de risc”, iar serviciile secrete au început să investigheze pentru a reconstitui toţi pașii care l-au adus pe Aouissaoui Brahim în Italia, și apoi în Franța.

Nu este prima dată când Italia e o răscruce de drumuri a imigrației ilegale care aduce jihad-ul în țările europene. Anis Amri, teroristul tunisian care, la 19 decembrie 2016, la Berlin, a intrat cu TIR-ul într-o piață de Crăciun omorând douăsprezece persoane, debarcase şi el tot la Lampedusa. După ce a evadat din Germania, tunisianul s-a întors în Italia, unde a fost împușcat în timpul unei ambuscade împotriva a doi polițiști la periferia orașului Milano.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro