Sari direct la conținut

Euronews: Trump blochează tranziția și republicanii îl susțin: „Are dreptul să o facă”

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Profimedia Images
Donald Trump, Foto: Profimedia Images

Va fi o tranziție, dar nu va fi pașnică. Donald Trump merge înainte pe drumul său: președintele american în funcție nu intenționează să-i acorde victoria lui Joe Biden și a refuzat până acum să autorizeze demersurile birocratice necesare pentru a începe procesul de tranziție, notează Euronews, citat de Rador.

Trump nu a făcut nicio declarație publică și, ca de obicei, și-a expus gândirea pe Twitter, susținând că încă poate câștiga în Wisconsin și în Georgia. Ministrul american al Justiției, William Barr, a anunțat că va iniția o anchetă cu privire la „acuzațiile relevante” de fraudă electorală. O mișcare care l-a determinat pe procurorul șef al Departamentului de Justiție pentru infracțiuni electorale, Richard Pilger, să demisioneze în semn de protest.

Pilger le-a trimis un e-mail colegilor săi, afirmând că procurorul general întreprinde „o nouă inițiativă importantă, care șterge 40 de ani de politici de neinterferență cu investigații despre presupuse fraude electorale în perioada anterioară a confirmării voturilor de către fiecare stat” și, din acest motiv, a decis să demisioneze.

Trump poate conta pe sprijinul liderilor Partidului Republican, inclusiv pe cel al lui Mitch McConnell, liderul majorității din Senat. „În Statele Unite, toate voturile legale trebuie numărate, în timp ce voturile nelegale nu trebuie să fie”, a spus McConnell, repetând cuvintele pronunțate de Trump în discursul său după închiderea urnelor. „Președintele Trump are tot dreptul să examineze acuzațiile de neregularități și de a evalua opțiunile sale juridice”.

Între timp, președintele ales Joe Biden a început să reunească un grup de experți pentru a gestiona pandemia, imediat ce va prelua funcția, în ianuarie. „Aceste alegeri s-au încheiat, este timpul să lăsăm deoparte partizanatul și retorica ce vizau demonizarea adversarului. Este timpul să punem capăt politizării comportamentelor fundamentale pentru sănătatea publică, cum ar fi purtarea măștii și respectarea regulilor de distanțare socială”, a spus Biden.

Mai este timp până pe 8 decembrie pentru a rezolva disputele. Termenul este valabil pentru renumărarea voturilor în fiecare stat, pentru procesele la tribunal și pentru un eventual recurs la Curtea Supremă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro