Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Autoritățile ruse încearcă să controleze apelurile de proteste împotriva puterii de la Kremlin, alimentate de recordul de audiență al unei anchete a opozantului rus Alexei Navalnîi despre un somptuos palat de care Vladimir Putin ar beneficia pe malul Mării Negre, transmite AFP.
Publicată marți, această lungă investigație însoțită de un video de aproape două ore fusese văzută joi de peste 40 de milioane de ori pe YouTube.
Kremlinul a respins acuzațiile și a denunțat un „atac” la adresa lui Putin, calificând în același timp drept „escroci” membri echipei lui Navalnîi.
Citește și:
Dar acest video a alimentat mii de postări pe rețelele sociale pentru susținerea apelului la proteste în întreaga Rusie. Tineretul este mobilizat în special pe Tik Tok.
Echipa lui Navalnîi a precizat pentru AFP că a primit donații în valoare de aproape 10 milioane de ruble (112.000 euro).
Opozantul, ignorat de presa de stat, dispune de o popularitate mare și un public larg în mediul online, în special în cadrul tinerei generații și a marilor centre urbane.
„Activități ilegale”
În fața apelurilor la proteste pentru ziua de sâmbătă, Parchetul Rusiei a anunțat joi măsuri pentru „limitarea accesului la informații ilegale” difuzate în mediul online și care constau în „apeluri de a participa la acțiuni ilegale în masă în 23 ianuarie 2021”.
Ministerul de Interne a precizat la rândul său că este pregătit pentru a „apăra ordinea publică” sâmbătă și a promis că va ancheta autorii apelurilor la protest.
Cu o zi în urmă, arbitrul rus al telecomunicațiilor Roskomnadzor a adresat un avertisment platformelor Tik Tok și Vkontakte, echivalentul rus al Facebook, cerându-le să blocheze postările care reprezintă apeluri la „minori pentru a participa la activități ilegale”.
Kremlinul a avertizat și el că protestele neautorizate reprezintă „activități ilegale”.
Presa de opoziție a relatat că studenții ruși au primit mesaje din partea conducerii universităților în care sunt descurajați să participe la aceste proteste.
După arestarea sa, duminică, imediat ce a revenit din Germania, unde fusese tratat în urma unei otrăviri în Rusia cu agentul neurotoxic Noviciok, Navalnîi le-a cerut rușilor să „iasă în stradă” sâmbătă, în toată țara.
Echipa sa a prevăzut proteste în cel puțin 65 de orașe, de la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și până în Habarovsk, în Extremul Orient.
Acesta a publicat ulterior și ancheta video privind imensa proprietate de care ar beneficia Vladimir Putin pe malul Mării Negre, și care ar fi costat peste un miliard de euro.
Navalnîi afirmă că proprietatea dispune de un vast palat, de podgorii, un teren de hochei pe gheață și un cazinou.
Șantierul a fost finanțat, potrivit opozantului, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul gigantului petrolier Rosneft Igor Secin și omul de afaceri Ghenadi Timcenko.
Alexei Navalnîi, a cărui eliberare a fost cerută de UE și de Statele Unite, îl acuză pe Vladimir Putin că s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire, în timp ce Kremlinul acuză un complot al Occidentului.
Principalul opozant rus, care este în arest preventiv cel puțin până în 15 februarie, este vizat de mai multe anchete, printre care „defăimare”, „fraude” sau încălcarea condițiilor de închisoare cu suspendare datând din 2014.