Sari direct la conținut

Copiii uciși de conflictul din Gaza. Unii dintre ei visau să schimbe lumea FOTO

HotNews.ro
Lovitura israeliana in Gaza, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lovitura israeliana in Gaza, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din cele 219 persoane care au murit în Gaza, cel puțin 63 sunt copii, potrivit Ministerului Sănătății controlat de militanți. Dintre cele 10 persoane ucise în Israel, doi sunt copii, spune serviciul medical al țării. BBC a relatat poveștile unora dintre copiii uciși de conflictul dintre Israel și Palestina.

Copiii familiei al-Kawalek și imaginea pierderii

Când un atac aerian a lovit, duminică dimineața, strada al-Wihda din centrul orașului Gaza, se crede că cel puțin 13 membri ai familiei extinse al-Kawalek fost uciși, îngropați sub dărâmăturile propriei case.

Multe dintre victime erau copii, dintre care unul avea doar șase luni.

„Nu am văzut altceva decât fum”, a declarat pentru Felesteen Online unul dintre membrii familiei familiei care au supraviețuit, Sanaa al-Kawalek. „Nu-mi puteam vedea fiul lângă mine și îl îmbrățișam, dar nu vedeam nimic”.

Armata israeliană a descris bombardamentul ca fiind „anormal” și a declarat că victimele civile sunt neintenționate. Un purtător de cuvânt a declarat că atacurile aeriene au provocat prăbușirea unui tunel, ceea ce a dus și la demolarea caselor care se aflau deasupra acestuia.

Printre cei uciși se aflau surorile Yara, de 9 ani și Rula, de 5 ani. Ambele participau la programul psiho-social derulat de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) pentru a ajuta copiii cu traume

Fetele din familia al-Kawalek erau politicoase și își făceau întotdeauna temele la timp, a declarat pentru BBC unul dintre profesorii lor, care a dorit să rămână anonim.

O imagine care circulă online, se spune, l-ar arăta pe Aziz al-Kawalek, în vârstă de 10 ani, care este singurul membru supraviețuitor al familiei sale directe, așezat lângă corpul mamei sale.

Ido, 5 ani, ucis, deși era în refugiu

Cea mai tânără victimă de pe partea israeliană se crede că este Ido Avigal, un băiat de cinci ani ucis miercurea trecută în orașul sudic Sderot.

Ido a fost ucis în timp ce se afla într-o cameră fortificată, în ceea ce armata israeliană a descris ca fiind un incident „incredibil de rar”. Mama sa l-a apucat și l-a dus în camera fortificată atunci când sirenele de avertizare au pornit miercuri seară în Sderot, relatează Times of Israel.

Șrapnel de rachete a străpuns placajul metalic folosit pentru a acoperi fereastra camerei în care se afla, rănindu-le pe mama și sora sa de șapte ani. El a murit din cauza rănilor câteva ore mai târziu.

„A fost o bucată din rachetă care a intrat într-un unghi foarte specific, la o viteză foarte specifică și într-un punct foarte specific”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, Hidai Zilberman, despre incident.

„Eram acasă și copiii erau puțin plictisiți, așa că soția mea Shani a mers cu ei la casa surorii sale, la două clădiri distanță,” a declarat tatăl lui Ido, Asaf Avigal, pentru Canal 13.

„Îmi pare rău că nu am fost lovit în locul tău”, a spus domnul Avigal la înmormântarea fiului său.

„Acum câteva zile, m-ai întrebat:„ Tată, ce se va întâmpla dacă sirena va porni în timp suntem în aer liber? ” Ți-am spus că, atâta timp cât vei fi cu mine, vei fi protejat. Am mințit.”

Cu câteva luni în urmă, domnul Avigal și soția sa vorbiseră despre cât de deosebit de deștept este Ido, de parcă ar fi fost în vârstă de 50 de ani în corpul unui copil de cinci ani. Îl îndemna adesea pe tatăl său să părăsească computerul și să petreacă mai mult timp cu el.

„Destul cu ecranele – stai cu mine”, spunea el.

Mama lui Ido este încă în spital.

Nadine Awad, 16 ani, visa ”să schimbe lumea”

Nadine Awad, o elevă arab-israeliană în vârstă de 16 ani, se afla cu tatăl ei în vârstă de 52 de ani în primele ore ale zilei, miercurea trecută, când o rachetă le-a lovit mașina și casa, ucigându-i pe amândoi. Mama ei, care se afla și ea în mașină, a fost grav rănită, au spus medicii.

Vărul Nadinei, Ahmad Ismail, spune că a auzit sunetul unei rachete lovind din interiorul casei familiei, în orașul Lod, aproape de Tel Aviv, unde arabi și evrei israelieni locuiesc împreună.

„S-a întâmplat atât de repede”, a spus el pentru postul KAN. „Chiar dacă am fi vrut să fugim undeva, nu avem o cameră de refugiu”.

Nadine a fost o „fată foarte specială”, care era în primul an de liceu și care a visat să devină medic, au spus cei care o cunoșteau.

Directorul școlii sale a spus că „a visat să schimbe lumea”.

„Era o fată atât de specială, o fată atât de talentată. Voia să cucerească lumea”, a declarat Shirin Natur Hafi la un post local de radio, relatează Times of Israel.

Nadine a fost implicată într-o serie de proiecte legate de știință și proiecte sociale cu școlile evreiești din zonă și plănuise să participe la un program de studii biomedicale, a spus doamna Hafi.

Copiii familiei al-Hadidi, de la 6 la 13 ani

Vineri, cei patru copii ai lui Muhammad al-Hadidi – Suhayb, 13, Yahya, 11, Abderrahman, 8, și Osama, 6 – și-au îmbrăcat cele mai frumoase haine și au mers să-și viziteze verișorii care locuiesc în apropiere, în tabăra de refugiați Shati din afara orașului Gaza, pentru a sărbători Eid, care marchează sfârșitul Ramadanului.

„Copiii și-au îmbrăcat hainele lor pentru Eid, și-au luat jucăriile și s-au îndreptat spre casa unchiului lor pentru a sărbători”, a declarat tatăl lor, în vârstă de 37 de ani, reporterilor.

„Au sunat seara să implore să rămână noaptea și eu am spus OK.”

A doua zi, clădirea în care stăteau a fost lovită. Numai fratele lor de cinci luni, Omar, a supraviețuit, după ce a fost scos de sub dărâmăturile sub care se afla lângă mama sa moartă.

„Erau în siguranță în casele lor, nu aveau arme, nu trăgeau cu rachete”, a spus Muhammad despre copiii săi. „Ce au făcut pentru a merita acest lucru? Suntem civili”.

În mijlocul dărâmăturilor se aflau jucării pentru copii, un joc Monopoly și, în bucătărie, farfurii pe care încă mai era mâncare.

„Când copiii mei s-au culcat, sperau că atunci când se vor trezi totul se va termina. Dar au dispărut acum. Am doar amintirea și parfumul lor în casa mea”, a spus domnul Al-Hadidi pentru The Times.

Ibrahim al-Masry, 14 ani, se juca în stradă

Ibrahim al-Masry se juca împreună cu frații săi în curtea din fața casei lor, într-un cartier din Gaza, săptămâna trecută, când a avut loc un atac aerian.

Ibrahim și fratele său Marwan și alte câteva rude au fost ucise pe loc.

„În fiecare zi, în Ramadan, ei se joacă pe stradă, înainte de Iftar”, a declarat tatăl lor, Youssef al-Masri, pentru The Independent.

„Nu le-am văzut venind, am auzit doar două explozii mari … Toată lumea alerga pe stradă, copiii sângerau, mamele plângeau, era sânge peste tot”.

Copiii râdeau când brusc au început să cadă bombe.

„I-am văzut pe verii mei în flăcări și în bucăți”, a spus unui dintre copiii supraviețuitori.

Hamza Nassar, 12 ani, mergea să ia legume

Hamza Nassar își părăsise casa din Gaza miercuri seară pentru a lua niște legume, astfel încât mama sa să poată pregăti o cină la finalul postului de Ramadan, potrivit știrilor. Nu a mai ajuns niciodată acasă.

Atacuri israeliene l-au ucis, a raportat Al Jazeera.

Hamza era un copil drăguț și un elev foarte bun, a spus tatăl său pentru Al Jazeera.

Tala Ayman Abu al-Auf, 13, ucisă alături de tatăl său, medic

Același atac aerian care a lovit casa familiei al-Kawalek a luat și viața vecinei lor în vârstă de 13 ani, Tala Ayman Abu al-Auf, și a fratelui ei în vârstă de 17 ani, Tawfik.

Tala, captură BBC.

Tatăl lor, doctorul Ayman Abu al-Auf, a fost de asemenea ucis în atac. El a fost șeful secției de medicină internă la spitalul Shifa din orașul Gaza, unde era responsabil pentru pacienții cu Covid.

În zilele dinaintea atacului, doctorul Abu al-Auf lucra tot mai multe ore la spital, au declarat prietenii familiei pentru BBC.

O profesoară a lui Tala, care nu a vrut să își dea numele, o descrie pe aceasta ca pe o „elevă excelentă”. Era în clasa a VII-a. Tala era „interesată de orele de religie și îi plăcea să citească și să memoreze Coranul”, a spus profesoara la BBC, adăugând că era întotdeauna pregătită pentru examene.

Ea a participat, de asemenea, la programul NRC pentru a ajuta copiii să facă față traumei.

„Au suferit deja foarte mult”, a declarat pentru BBC Hozayfa Yazji, managerul zonal al consiliului de refugiați.

„Această nebunie ar trebui să se oprească … violența ar trebui să înceteze, pentru a le oferi acestor copii un viitor”.

Citește și:

Niciun armistițiu pe masă: Avioanele de luptă israeliene au lansat 70 de atacuri în Gaza, vizând liderii militari ai Hamas VIDEO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro