Danemarca ia noi măsuri împotriva migrației: „Sperăm că vor înceta să mai ceară azil”
Parlamentul danez a adoptat joi o lege care permite autorităților să deschidă centre pentru solicitanţii de azil în ţări din afara Uniunii Europene, unde aceştia ar urma să fie trimişi cât timp le sunt analizate dosarele, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.
Legea le dă posibilitatea autorităţilor din Danemarca să îi mute pe refugiaţii care ajung pe teritoriul ţării în centre dintr-un stat partener, posibil din afara Uniunii Europene, unde le vor fi evaluate cererile de azil și să îi țină pe aceștia acolo chiar şi în cazul unui răspuns pozitiv, conform Barrons.
Această nouă măsură iniţiată de guvernul social-democrat al premierului Mette Frederiksen pentru a descuraja migraţia prevede inclusiv posibilitatea ca solicitantul de azil să rămână în ţara terţă chiar dacă obţine în cele din urmă statutul de refugiat.
Proiectul de lege a fost adoptat fără probleme (70 de voturi „pentru” şi 24 „împotrivă”), fiind susţinut puternic de dreapta şi de extrema-dreaptă, în ciuda opoziţiei anumitor formaţiuni de stânga.
„Dacă aplici pentru azil în Danemarca, ştii că vei fi trimis într-o ţară din afara Europei. Prin urmare, sperăm că persoanele vor înceta să mai ceară azil în Danemarca”, a declarat joi dimineaţă reprezentantul pe imigraţie al partidului de guvernământ, Rasmus Stoklund.
Danemarca, o ţară nordică bogată cunoscută pentru politicile sale dure privind migraţia din ultimii peste zece ani, şi-a stabilit ca obiectiv să nu mai primească solicitanţi de azil, urmărind în schimb să accepte refugiaţi numai în cadrul sistemului de cote al ONU.
Copenhaga nu a ajuns încă la un acord cu o ţară parteneră, a spus Stoklund, dar negociază cu mai multe state.
Criticii acuză faptul că planul va afecta siguranţa şi bunăstarea refugiaţilor, precum şi drepturile lor fundamentale, şi va permite Danemarcei să-şi ocolească obligaţiile în cadrul UE.
Citește și: