Sari direct la conținut

Profesor american despre unde au ajuns rețelele de socializare: „Vocea poporului este deținută de câțiva oameni” 

HotNews.ro
Elon Musk și Mark Zuckerberg. Colaj Hotnews. Foto: Profimedia, Shutterstock
Elon Musk și Mark Zuckerberg. Colaj Hotnews. Foto: Profimedia, Shutterstock

Postările recente ale lui Musk și anunțul lui Zuckerberg arată că rețelele sociale au intrat într-o nouă eră. 

Henry Farrell, profesor de științe politice al Universității Johns Hopkins, a analizat recent, într-un articol publicat pe site-ul personal, „Programamble Mutter”, modificările rețelelor de socializare. 

Profesorul este de părere că scopul rețelelor sociale nu e acela de a transmite informații false, lucru de care le acuzăm, ci e mai grav de atât: ele vor să modifice felul în care noi ne raportăm la realitate. Pentru că așa funcționează afacerea lor.

„Spălarea pe creier se întâmplă în cazuri mai rare decât credem, schimbarea mai importantă este ce credem noi că gândesc alții, opinii pe care ni le formăm pe baza peisajului filtrat de rețelele de socializare”, spune el.  Conform lui Farrell, tindem să credem că democrația este construită pe oameni care, individual, au aparat critic. În realitate, crede profesorul american, majoritatea oamenilor acționează majoritar subiectiv și nu au cunoștințe despre cum funcționează politica sau aparatul birocratic. 

Profesorul Henry Farrell. Foto: politicalscience.jhu.edu

Schimbarea omului de rând nu este posibilă

Pentru a rezolva deficiențele sistemului democratic, trebuie nu să țintești spre dotarea omului de rând cu aparat critic, lucru care este greu de atins, ci spre comunități mari de oameni. Nu dispunem de tehnici pentru a vedea ce vrea fiecare om în parte, tocmai de aceea ne bazăm pe sondaje și pe votul popular pentru a încerca să înțelegem care sunt dorințele oamenilor. Și se ajunge la influențare. 

Platforme precum X/Twitter și Facebook fac exact astfel de lucruri, adică influențează înțelegerea realității, spune Henry Farrell, iar în viitorul apropiat, mare parte din probleme vor veni din faptul că publicul va fi influențat în principal de rețelele de socializare. Consecința acestei situații va fi că înțelegerea așteptărilor pe care le au oamenii va fi afectată. 

Musk și Zuckerberg, patronii „vocii poporului”

Ca exemple, profesorul trimite la activitatea lui Elon Musk de pe X/Twitter. Recent, miliardarul american s-a concentrat în influențarea deciziilor din congresul american, în creșterea tensiunilor din Marea Britanie legate de comunitatea musulmană și pentru a promova agenda partidului german AfD, considerat de extrema-dreaptă. 

Lui Musk i s-a alăturat Mark Zuckerberg, proprietarul Facebook, care a anunțat că vrea să repare greșelile din trecut în ceea ce privește „cenzura” de pe platformă. 

„Astea sunt problemele care apar atunci când părți din spațiul public sunt deținute de inși care vor să fie Dumnezei. Vocea poporului este deținută de câțiva oameni.” spune profesorul american. 

Pentru a-și explica mai bine ideile și modul în care rețelele de socializare ne vor influența în viitorul apropiat, Henry Farrell propune o glumă lansată de un alt profesor american, Adam Przeworski, din perioada comunistă. E un episod despre felul în care devenim tot mai nesiguri: 

„Tovarășul prim-secretar ține un discurs despre pericolul imperialismului american, apoi toți tovarășii prezenți la ședință își spun părerea, cu excepția tovarășului Kowalski, care rămâne tăcut. E vineri, e târziu, și toată lumea vrea să plece acasă, așa că toți, inclusiv tovarășul prim, insistă ca el să-și spună părerea. Într-un final, Kowalski spune «Tovarăși, am o părere, dar nu știu dacă sunt de acord cu ea!»” 

INTERVIURILE HotNews.ro