Sari direct la conținut

SUA: Cum au evitat mai mulți miliardari, printre care Jeff Bezos și Elon Musk, plata impozitului / Bezos a obținut chiar o deducere fiscală de 4.000 de dolari pentru copiii săi

HotNews.ro
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Foto: Annegret Hilse-Sven Simon / AFP / Profimedia Images
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Foto: Annegret Hilse-Sven Simon / AFP / Profimedia Images

În mijlocul dezbaterii internaționale privind majorarea impozitelor pentru companiile multinaționale, o anchetă a organizației independente ProPublica a ajuns să afirme marți că mai mulți miliardari americani au reușit să se sustragă complet impozitul pe venit timp de câțiva ani, potrivit AFP.

Potrivit acestei organizații din New York, care susține pe site-ul său că vrea să „denunțe abuzul de putere și trădarea încrederii publice”, șeful Amazonului, Jeff Bezos, nu a plătit taxe federale în 2007 și 2011, iar Elon Musk, șeful Tesla, a evitat impozitul în 2018.

Jeff Bezos și Elon Musk se află pe podiumul celor mai bogați bărbați din lume.

CEO-ul Michael Bloomberg, omul de afaceri Carl Icahn și filantropul George Soros, de asemenea, au reușit să nu plătească impozite federale în câțiva ani, continuă contul.

ProPublica a pus mâna pe mii de declarații fiscale de la americani bogați către IRS, de peste cincisprezece ani.

„Puse cap la cap, ele demolează bazele mitului fiscal american: că fiecare își plătește partea echitabilă și că cei mai bogați plătesc cel mai mult”, scriu autorii.

ProPublica susține, de exemplu, că Jeff Bezos a solicitat și a reușit să obțină o deducere fiscală de 4.000 de dolari pentru copiii săi în 2011, an în care a raportat în declarația sa fiscală pierderi de investiții mai mari decât venitul său anual.

Cu toate acestea, Jeff Bezos și-a arătat în aprilie sprijinul pentru majorarea impozitelor dorită de președintele american Joe Biden pentru a-și finanța planul de investiții în infrastructură.

„Cei mai bogați oameni din țară, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei, nu și-au plătit partea echitabilă”, a declarat marți președintele democrat al Comitetului de Finanțe al Senatului, Ron Wyden, spunând că va face ”o propunere” în acest sens.

Jeff Bezos, Elon Musk, Michael Bloomberg, Carl Icahn și George Soros nu au reacționat

Contactați de AFP, echipele miliardarilor amintiți nu au vrut să facă niciun comentariu.

Răspunzând ProPublica, un purtător de cuvânt al lui Soros a citat pierderile investițiilor între 2016 și 2018 pentru a justifica lipsa impozitului federal. MM. Bloomberg și Icahn au mai spus că au plătit impozitele pe care trebuiau să le plătească.

ProPublica a dezvoltat, de asemenea, în sondajul său o „rată de impozitare adevărată”, și anume rata de impozitare plătită de fiecare miliardar în comparație cu creșterea averii lor, rata de impozitare oficială nefiind măsurată astfel.

Rezultatul este un nivel derizoriu, de 0,10%, de exemplu pentru Warren Buffett între 2014 și 2018, pe fondul unei explozii a averii sale datorită creșterii prețurilor acțiunilor.

Aceștia au stabilit că deși averea CEO-ului Berkshire Hathaway a crescut cu 24 de miliarde de dolari în cei 4 ani, acesta a raportat venituri de doar 125 de milioane de dolari și a plătit impozite de doar 24 de milioane.

Asta ar însemna că „rata reală” a impozitului pe venit plătit de acesta ar sub cea de 1% plătită de CEO-ul Amazon Jeff Bezos și cu mult sub cea de 3,3% plătită de CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro