SUA: Creșterea prețurilor în luna mai a fost cea mai puternică din ultimii 13 ani / La ce ne putem aștepta de la ședința FED
Pandemia pare să nu fie altceva decât o amintire urâtă pentru consumatorii americani, însă dificultățile de aprovizionare și creșterea prețurilor împiedică relansarea economiei la viteză maximă, un subiect care ar trebui să fie în centrul reuniunii Băncii Centrale (Fed) de marți si miercuri, potrivit AFP.
Vânzările cu amănuntul au scăzut în luna mai, pentru prima dată din februarie. Totalul s-a ridicat la 620,2 miliarde de dolari în luna mai, în scădere cu 1,3% față de aprilie, potrivit datelor publicate marți de Departamentul Comerțului.
În special, vânzările de autoturisme noi scad (-3,7%), deoarece producătorii sunt afectați de lipsa mondială de semiconductori, în ciuda unei cereri încă foarte mari.
Viața s-a reluat în Statele Unite, cu vremea de vară ajutând, mai ales că aproape jumătate din populație este complet vaccinată.
Dar sectoarele care au strălucit în timpul crizei sunt acum evitate de consumatori: vânzările au scăzut pentru mobilierul de casă (-2,1%), electrocasnice (-3,4%), grădinărit și materiale de construcții (-5,9%).
În schimb, barurile și restaurantele își recapătă clientela (+1,8%), după ce au suferit în mod special de un an.
Și acum, când consumatorii americani își părăsesc din nou casele, trebuie să își reînnoiască garderoba: magazinele de îmbrăcăminte și accesorii și-au văzut vânzările crescând cu 3%.
Vânzările cu amănuntul se așteaptă să aibă luni dificile, care nu ar trebui „văzute ca un semn al neîncrederii gospodăriilor, ci mai degrabă un semn că consumatorii vaccinați își redirecționează cheltuielile către servicii”, a declarat Lydia Boussour, analist pentru Oxford Economics.
Într-adevăr, călătorii, concerte, agrement … Serviciile care, odată cu redeschiderea, captează o parte din ce în ce mai importantă din banii gospodăriilor americane, nu sunt luate în considerare în aceste cifre.
Preocupări cu privire la puterea de cumpărare
În plus, avertizează doamna Boussour, „prețurile mărfurilor au influențat atitudinile de cumpărare ale consumatorilor”.
Gospodăriile americane sunt într-adevăr îngrijorate de puterea lor de cumpărare, deoarece prețurile cresc.
Prețurile de vânzare ale produselor fabricate în Statele Unite și serviciile furnizate de companiile americane au atins, de asemenea, un record în luna mai, conform indicelui PPI publicat marți de Departamentul Muncii.
Creșterea prețurilor în luna mai a fost cea mai puternică din ultimii 13 ani, +5% pe un an, conform indicelui IPC. Fed utilizează o altă măsură a inflației, indicele PCE, care în aprilie a înregistrat cea mai puternică accelerare din 2007, +3,6% pe parcursul unui an.
Ce așteptăm de la ședința FED
Riscul reprezentat de inflație va fi discutat, fără îndoială, în cadrul ședinței Comitetului Monetar al Băncii Centrale a SUA (Fed), care a început marți dimineață și se va încheia miercuri la prânz.
Instituția monetară a insistat până acum că creșterea prețurilor este temporară, anticipând inflația în jur de 2%, ținta sa, din 2022. Dar îngrijorările persistă și comentariile sale cu privire la acest subiect sunt așteptate cu nerăbdare.
Oficialii Fed vor, de asemenea, ca țara să reatingă nivelul angajărilor anterior pandemiei. Pentru că, dacă rata șomajului a scăzut la 5,8%, aceasta rămâne foarte departe de 3,5% înainte de criză și încă mai lipsesc 7,6 milioane de locuri de muncă în comparație cu această perioadă.
Prin urmare, nu se așteaptă nicio modificare, atât pentru ratele cheie, care ar trebui să rămână o perioadă între 0 și 0,25%, cât și pentru achizițiile de active, al căror ritm ar trebui menținut.
Însă oficialii instituției monetare din Washington ar putea da câteva indicii cu privire la momentul în care intenționează să reducă sprijinul Fed-ului către economie.
De asemenea, vor publica prognoze economice – creștere și ocuparea forței de muncă – care sunt susceptibile de a fi îmbunătățite. De asemenea, vor da ultima lor proiecție a inflației, care va fi examinată de economiști.