Sari direct la conținut

Uriașă confruntare televizată a triadei electorale aflate în cursa pentru cancelar al Germaniei

HotNews.ro
Bundestag, Foto: Dani Rockhoff
Bundestag, Foto: Dani Rockhoff

E o premieră aproape absolută în istoria televiziunii germane: trei candidați la cancelar concurează unul cu altul, la televizor. În presa germană a apărut și termenul triel, în loc de duel. Cei trei combatanți în dezbaterea televizată de duminică seara și în cele ce vor urma sunt Annalena Baerbock (Bündnis 90 / Die Grünen), Armin Laschet (CDU) și Olaf Scholz (SPD). În aceste patru săptămâni ce au rămas până la alegerile federale din 26 septembrie, săbiile se ascut și pe micul ecran, ceea ce dă un impuls electoratului, mai ales că votul prin corespondență a început deja.

Iar acest lucru nu e de ignorat. În 2017, 28.6 % dintre cetățenii eligibili pentru vot din Germania au făcut uz de votul prin corespondență. Anul acesta, datorita restricțiilor de pandemie, „s-ar putea atinge un nou record”, după cum apreciază șeful Comisiei electorale, Georg Thiel. Votul prin corespondență a luat startul în 16 august și se derulează până vineri, 24 septembrie.

Valoare adăugată pentru decizia de vot

Revenind la confruntarea televizată, trebuie remarcat că ea a fost precedată de una de mai mici proporții: în 20 mai 2021, la cel de-al 23-lea Forum Internațional European de Radiodifuziune din Germania de Vest (WDR), cei trei candidați la cancelar s-au întâlnit pentru prima dată. Sub titlul „Mai departe așa? Totul complet diferit? Ceva pe la mijloc?” au fost puse în discuție conceptele politice europene ale celor trei candidați/candidate.

Însă duminică, 29 august, la ora 20.15 (ora Germaniei) e marea confruntare, la o televiziune privată cu mare audiență. RTL (și asociata sa ntv) prezintă „triada electorală”. RTL e un program accesibil și în România, interesant pentru cunoscătorii limbii germane.

„O componentă centrală a programelor noastre electorale extinse este primul triel din istoria politică a Germaniei”, a declarat Gerhard Kohlenbach, redactor-șef al știrilor de la RTL News. „Vrem să le oferim oamenilor o valoare adăugată reală pentru decizia lor de vot și să asigurăm o seară TV emoționantă, interesantă, care să respecte importanța acestor alegeri pentru țara noastră. Întrucât votul prin poștă este deja posibil de la jumătatea lunii august, va puteți face cu noi o idee despre toți cei trei candidați/te, pentru prima dată într-o comparație directă”, a precizat el.

Televiziunile publice ARD (Das Erste) și ZDF vor transmite în direct discuția cu candidații la cancelar Baerbock, Laschet și Scholz, timp de 90 de minute duminică, 12 septembrie, de la ora 20.15. Maybrit Illner și editorul șef ARD, Oliver Köhr, vor modera confruntarea.

După RTL și ntv, ARD și ZDF, canalele private ProSieben, Sat.1 și Kabeleins vor transmite, de asemenea, confruntarea triadei electorale pe 19 septembrie. Aceasta va fi transmisă în direct la ora 20.15 pe cele trei posturi și pe rețea, exact cu o săptămână înainte de alegerile generale.

Joi, 23 septembrie, va avea loc și o rundă finală comună a candidaților de top din toate partidele reprezentate în Bundestag, la televiziunea publică.

La alegerile federale anterioare, au existat doar dueluri TV cu cei doi candidați la cancelar din Uniune și SPD, precum și formate separate cu politicienii de vârf ai partidelor mai mici.

Candidații, pe scurt

Ministru de finanțe și vicecancelar, Olaf Scholz conduce SPD în calitate de candidat la cancelar la alegerile din Bundestag și vrea să-i aduca pe social-democrați înapoi în cancelarie. Având în vedere procentul relativ mic al SPD în sondaje, nu este sigur dacă acest demers va avea succes.

Liderul CDU, Armin Laschet, conduce partidul de la jumătatea lunii ianuarie. După o săptămână de incertitudine, Laschet a devenit în cele din urmă candidatul Uniunii pentru cancelar, pe 20 aprilie, după un vot în comitetul executiv federal și retragerea lui Markus Söder (CSU). Armin Laschet este prim-ministru în exercițiu al landului Renania de Nord-Westfalia și președinte al creștin-democraților, partidul cancelarului în funcție, Angela Merkel.

Verzii din jurul liderilor de partid Annalena Baerbock și Robert Habeck pot puncta semnificativ, la aceste alegeri federale. Unii politicieni din partid au anunțat deja că vor să co-guverneze. În 19 aprilie 2021, Consiliul executiv federal al Verzilor a propus-o drept candidată la cancelar, pentru alegerile federale din 2021.

Nevoia de confruntare directă

În preajma alegerilor prezidențiale din Romania, în 2019, scriam articolul „Dueliști spate în spate”, din care voi reda câteva pasaje, pentru susținerea necesitații unor astfel de confruntări, larg accesibile electoratului aflat în prag de alegeri. Dueliști spate în spate – Opinii – HotNews.ro

Este o lecție de calitate, cu privire la confruntările care apar în democrație. Candidații stau față în față, iar presa îi provoacă, așa cum e și firesc, ca a patra putere în stat. Electoratul este chemat să îi judece, în urma unui duel frontal.

În România, „ghinion”! În afara campaniilor făcute în social media, sau „la picior” prin țară și în diaspora, expunerea de program al fiecărui candidat s-a făcut, îndeobște, în fața unui moderator TV și a unor invitați în platou. Confruntarea a fost mai mult virtuală, ca între două echipe de fotbal care joacă același meci, însă pe terenuri de joc diferite.

Publicul din fața ecranelor de televizor a avut ocazia să-și formeze o părere „la rece”, dar nu și „la fierbintele” confruntării de idei ale actorilor principali. Mi s-a părut o formă deviantă de democrație, a cărei esență este confruntarea, iar nu vreun absolutism.

Candidații își pledează cauza în timpi consacrați și egali. Unii își dau arama pe față, prin aroganță sau neștiință. Alții se folosesc de tertipuri politice și de atacul sub centură. Mai sunt și câțiva care ies la iveală cu nebănuite calități umane, care în general punctează la alegători.

Este un duel față în față, care la finalul campaniei electorale poate înclina sorții câștigului, în favoarea unuia sau altuia. Uneia sau alteia, am putea adăuga, deoarece în lumea politică de azi se afirmă din ce în ce mai multe femei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro