Frontul Unit al Varșoviei și Budapestei împotriva Bruxelles-ului în fața justiției europene
Ungaria și Polonia s-au unit luni în fața sistemului de justiție al UE pentru a ataca un mecanism care i-ar putea priva de fonduri europene, pe fondul tensiunii în creștere dintre Bruxelles și Varșovia, scrie AFP.
Dispozitivul contestat de cele două țări este fără precedent. Permite suspendarea sau reducerea plății fondurilor europene către un stat în cazul încălcării principiilor statului de drept (luptă insuficientă împotriva conflictelor de interese, lipsa independenței sistemului judiciar …) care afectează sau riscă prejudiciul intereselor financiare ale UE.
Aduși în mai multe rânduri în fața Curții de Justiție a UE (CJUE) din Luxemburg pentru astfel de atacuri, Budapesta și Varșovia sunt de această dată inițiatorii recursului împotriva instituțiilor europene.
Polonia a solicitat anularea totală a noului sistem, argumentând că UE ar trebui să respecte prevederile tratatelor pentru a monitoriza respectarea statului de drept.
Reprezentantul său, Sylwia Zyrek, a contestat, de asemenea, chiar legitimitatea Curții Luxemburgeze, arbitru suprem în cazul unui conflict între cele douăzeci și șapte și instituțiile UE, din cauza modului în care statele numesc judecători, care „se îndepărtează de principiul separării puterilor „.
Pentru Ungaria, Miklos Zoltan Feher a exclus orice legătură între încălcările statului de drept și bugetul UE, care „trebuie examinată separat”.
Rezultatul unui compromis dificil în timpul adoptării bugetului pe termen lung al UE la sfârșitul anului 2020 și cerut de mult de țările „frugale”, în special Olanda, acest „mecanism de condiționalitate” nu a fost încă folosit, în ciuda puternicei presiuni a deputaților asupra Comisiei.
„Protejarea bugetului UE”
„Respectarea statului de drept este o condiție esențială pentru o bună gestionare financiară”, s-a apărat reprezentantul Parlamentului European, Tamas Lukacsi, subliniind că dispozitivul vizează „protejarea bugetului Uniunii”, care se ridică la peste 1.000 de miliarde de euro peste 7 ani.
Bugetul este „un mijloc de punere în aplicare a obiectivelor politice” ale Uniunii, iar mecanismul „joacă un rol fundamental” pentru a le atinge, a susținut Consiliul (reprezentant al celor douăzeci și șapte) prin Alicja Sikora-Kaleda.
În mod paradoxal, ședința se ține la câteva zile după pronunțarea celei mai înalte instanțe poloneze – apropiată de partidul naționalist conservator aflat la putere în această țară – sub forma unei declarații de război asupra primatului dreptului european și asupra jurisdicției Curții de Justiție a UE.
Statele membre au convenit în decembrie să aștepte avizul Curții cu privire la acest mecanism înainte ca Comisia Europeană să recurgă la acesta.
Deputații europeni au amenințat că vor da în judecată Comisia dacă aceasta nu inițiază rapid această procedură, care cuprinde mai multe etape și va trebui să fie validată de către statele membre cu o majoritate calificată înainte de a duce eventual la suspendarea sau reducerea finanțării.
Sub presiunea lor, Comisia ar putea lansa prima etapă în următoarele săptămâni, potrivit unor surse europene.
Planuri de stimulare înghețate
Decizia CJUE, care a programat două zile de audiere, nu va fi pronunțată timp de câteva luni.
Deputații europeni au cerut din nou executivului UE vineri să acționeze împotriva Poloniei, ca represalii pentru decizia fără precedent a Curții Constituționale poloneze care a decis anumite articole din tratatele UE incompatibile cu Constituția națională.
Hotărârea, denunțată în special de Germania și Franța, a ridicat teama de un „Polexit” și i-a împins pe zeci de mii de polonezi să-și arate duminica sprijinul pentru UE.
În acest context, efectul provocat de instanța poloneză riscă să întârzie aprobarea planului de redresare de la Varșovia (36 miliarde de euro).
Cel al Ungariei este, de asemenea, în așteptare, din cauza îngrijorărilor din partea Bruxelles-ului cu privire la lupta împotriva corupției și transparenței în achizițiile publice.