Sari direct la conținut

Sinteza unui ”dialog al surzilor”: Biden îl amenință pe Putin cu sancțiuni dure, președintele rus își menține cerințele

HotNews.ro
Biden si Putin dand mana 3, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Biden si Putin dand mana 3, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Un summit care subliniază tensiunile fără a le debloca cu adevărat: Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin cu „sancțiuni economice puternice” dacă invadează Ucraina, în timp ce președintele rus a cerut fără succes garanții privind înghețarea extinderii NATO, scrie AFP.

Dialogul de două ore a fost „util”, potrivit consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și „franc și profesionist”, potrivit Kremlinului, într-un vocabular care nu emană căldură excesivă.

Joe Biden nu a făcut „promisiuni sau concesii” în fața cererilor lui Vladimir Putin, care ar dori în special ca NATO să-i închidă ușa Ucrainei, a asigurat marți Sullivan.

Parcă pentru a ilustra mai bine gravitatea mizei, președintele american a condus ședința din „Situation Room”, această cameră de criză ultrasecurizată a Casei Albe, de unde Statele Unite își lansează cele mai sensibile acțiuni.

Președintele rus, care i-a răspuns din reședința sa din Soci, o stațiune de pe litoral la Marea Neagră, a cerut „garanții legale sigure, excluzând o extindere a NATO în Est”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Acesta pare un dialog al surzilor, în timp ce Statele Unite, NATO și Kievul acuză Moscova că adună trupe la granița cu Ucraina pentru a ataca țara.

„Soldații ruși sunt pe teritoriul lor, nu amenință pe nimeni, așa a spus președintele (Putin)”, a asigurat însă consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ușakov.

Pentru Washington, însă, scenariul amintește de 2014 și de anexarea rusă a peninsulei Crimeea, apoi de izbucnirea în estul Ucrainei a unui conflict armat care a făcut peste 13.000 de morți. Dar „lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014, suntem gata să le facem astăzi”, a spus Jake Sullivan.

Washingtonul promite, în cazul unui atac, să-și sporească sprijinul militar pentru Ucraina, să-și întărească „capacitățile” cu aliații săi NATO din Europa de Est și, mai ales, să impună sancțiuni economice mult mai grele decât cele de până acum.

Nord Stream 2, o pârghie pentru occidentali

Statele Unite au fluturat însă o cârpă roșie: cea a gazoductului „Nord Stream 2”, prin care Rusia, foarte dependentă de exporturile sale de hidrocarburi, vrea să-și dubleze livrările de gaze naturale către Germania.

Menționând că această conductă nu este încă în funcțiune, Jake Sullivan a spus: „Dacă Vladimir Putin dorește ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, s-ar putea să nu-și asume riscul de a invada Ucraina”. Aceasta este, prin urmare, o „pârghie” disponibilă occidentalilor, a adăugat el.

Cu condiția coordonării meticuloase a oricărei sancțiuni cu europenii, și în special cu Germania, unde se termină celebra conductă submarină. Joe Biden renunțase în primăvară să blocheze proiectul, tocmai pentru a-și păstra relația cu Berlinul.

Președintele SUA a mai discuat telefonic, odată cu încheierea summit-ului său virtual, cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierii italieni Mario Draghi și prim-miniștrii britanici Boris Johnson. Toți și-au reiterat angajamentul față de „integritatea teritorială” a Ucrainei și au promis că vor rămâne „în strânsă legătură”, potrivit Casei Albe.

Joe Biden îl va suna joi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dacă suntem departe de relația „stabilă” și „previzibilă” pe care Joe Biden a spus până acum că o caută cu Rusia, Vladimir Putin i-a propus totuși omologului său american să pună capăt unei dispute secundare: aceea a măsurilor de răzbunare care vizează misiunile diplomatice ale celor două țări , luate în ultimele luni.

„Partea rusă s-a oferit să elimine toate restricțiile acumulate asupra funcționării misiunilor diplomatice, ceea ce ar putea contribui la normalizarea altor aspecte ale relațiilor bilaterale”, a spus Kremlinul într-un comunicat.

Putin și Biden au vorbit, de asemenea, marți despre securitatea cibernetică și despre „lucrarea lor comună pe subiecte regionale precum Iranul”, potrivit Statelor Unite.

Washingtonul acuză Moscova că închide ochii la atacuri ransomware majore împotriva companiilor americane din această vară, operate de pe teritoriul său.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro