Sari direct la conținut

Microsoft a descoperit un program distructiv în sisteme IT esențiale din Ucraina / Cum funcționează malware-ul

HotNews.ro
Hacker, Foto: P Boriboon, Dreamstime.com
Hacker, Foto: P Boriboon, Dreamstime.com

​Microsoft a spus sâmbătă, într-o postare pe blog, că a descoperit un program malware distructiv în sistemele aparținând mai multor agenții guvernamentale ucrainene și unor organizații care colaborează îndeaproape cu guvernul ucrainean, transmite Reuters.

Printre victimele malware-ului se numără agenții guvernamentale ucrainene care asigură funcții esențiale ale executivului sau funcții de răspuns în situații de urgență, a precizat Microsoft.

De asemenea, a fost afectată și o firmă de tehnologie a informației care gestionează site-uri web pentru clienți din sectorul public și privat, inclusiv agenții guvernamentale ale căror site-uri web au fost atacate recent. Microsoft nu a spus care este firma IT implicată.

Gigantul american de software, care a detectat pentru prima dată joi malware-ul, a declarat că atacurile malware nu s-au folosit de nicio vulnerabilitate a produselor și serviciilor Microsoft.

Un atac cibernetic a afectat joi noapte site-urile guvernamentale, fiind afișat un mesaj prin care li s-a spus ucraineninor să „se teamă și să se aștepte la ce este mai rău”.

Ucraina suspectează că atacul cibernetic a fost desfășurat de un grup de hackeri legat de serviciile secrete din Belarus și că acesta a folosit un malware similar cu cel folosit de un grup legat de serviciile de informații rusești, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul securității.

Malware-ul, care este deghizat în ransomware, face ca sistemul informatic infectat să devină inoperabil dacă este activat de atacator, a declarat Microsoft, adăugând că societatea va continua să colaboreze cu comunitatea de securitate cibernetică pentru a identifica și asista țintele și victimele.

NATO a anunțat vineri semnarea pe viitor a unui acord cu Ucraina pentru a-și consolida cooperarea împotriva atacurilor cibernetice, la câteva ore după un vastul atac IT care a vizat mai multe ministere ucrainene.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro