Sari direct la conținut

VIDEO Criza din Ucraina: Putin a discutat aproape 3 ore cu Olaf Scholz, în timp ce Duma de stat a cerut recunoașterea independenței regiunilor separatiste

HotNews.ro
În Kiev, Ucraina, Foto: Bryan Smith / Zuma Press / Profimedia
În Kiev, Ucraina, Foto: Bryan Smith / Zuma Press / Profimedia

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz s-a aflat marți la Kremlin, unde a discutat timp de aproape trei ore cu Vladimir Putin, care l-a aşezat la capătul unei mese lungi de şase metri, aceeaşi poziţie pe care a ocupat-o şi preşedintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută. Într-o connferință de presă comună susținută la final, Scholz a vorbit despre posibilitatea rezolvării pe căi diplomatice a crizei din Ucraina, în timp ce Putin a acuzat Ucraina de „genocid” împrotriva cetățenilor ruși din regiunea separatistă Donbas., dar a susținut că Rusia nu vrea război.

Cu puțin timp înaintea sosirii lui Scholz, ministerul rus al apărării a declarat că unele trupe rusești desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina se întorc la bază după finalizarea exercițiilor militare, deși manevre de amploare continuă în întreaga țară. Șeful NATO a declarat însă că ”până acum nu vedem niciun semn de reducere a prezenței militare”.

HotNews.ro transmite livetext evoluția crizei din Ucraina

……………….

00:31De ce Putin nu va permite niciodată Ucrainei să devină o Finlandă – Foreign Policy

––

23:00Biden, mesaj de suflet pentru poporul rus: Nu vreți să porniți un război împotriva fraților voștri ucraineni/ Am luptat împreună în al doilea război mondial

22.35 VIDEO Criza din Ucraina. Joe Biden, un discurs între deschidere și fermitate: Suntem gata să răspundem decisiv la un atac al Rusiei, care este o posibilitate/ Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația

Președintele Joe Biden a susținut marți seară, într-o declarație de la Washington, că Statele Unite sunt gata să răspundă decisiv unui atac al Rusiei în Ucraina, care este o posibilitate. ”Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația. Asta i-am transmis președintelui Putin. Vrem un document semnat privind garanțiile de securitate”, a spus Biden, care a avertizat că NATO își va apăra ferm teritoriul. Biden a avut un mesaj și pentru cetățenii Rusiei.

20:55 Ucraina: Blinken i-a spus lui Lavrov că este încă posibilă „rezolvarea pașnică a crizei” (Departamentul de Stat)

Ministrul de Externe al SUA Antony Blinken i-a cerut marți omologului său rus Serghei Lavrov „o detensionare verificabilă, credibilă și semnificativă” la granița cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, citat de AFP.

20.14 Ucraina: Voluntarii și oamenii obișnuiți rămân în stare de alertă și combativi, în ciuda anunțului retragerii Rusiei

La 80 de ani, pensionarul Yuri Mikhaïlin se va angaja în apărarea teritorială a Kievului, în ciuda anunțului Moscovei privind retragerea trupelor dislocate la granița cu Ucraina. „Vreau să-mi protejez familia, copiii și nepoții”, explică el ștergându-și lacrimile, potrivit AFP.

19:40 Ucraina: Macron și Biden vor să „verifice” începutul unei retrageri a Rusiei (Elysée)

Președintele francez Emmanuel Macron și cel american Joe Biden au convenit marți, într-o convorbire telefonică, asupra necesității de a „verifica” anunțul începerii retragerii Rusiei în jurul granițelor Ucrainei, un „prim semnal încurajator”, potrivit Elysée, citează AFP.

19.14 Un atac cibernetic era în desfășurare marți seară în Ucraina, fiind afectate site-ul Ministerului Apărării și serviciile a două bănci, scrie BBC, care citează agenția de presă rusă Tass.

18.37 Uniunea Europeană „condamnă ferm” apelul deputaţilor ruşi către preşedintele Vladimir Putinpentru recunoaşterea teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a declarat marţi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat de AFP.

17.39 Preşedintele rus Vladimir Putin a descris situaţia din estul separatist prorus al Ucrainei drept un ”genocid”. El a susținut însă, la capătul a aproape trei ore de discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, că Rusia nu vrea război, şi vrea ”să continue lucrul în comun” cu Occidentul pentru dezamorsarea crizei legate de Ucrain, conform AFP şi Reuters.

14.48 Parlamentarii de la Mosocova au votat marți o rezoluţie prin care solicită preşedintelui Vladimir Putin să recunoască independenţa a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk.

14.13 Șeful NATO contrazice Moscova: Până acum nu vedem semne de reducere a prezenței militare la granița cu Ucraina. Le cerem să retragă trupele.

13.50 OSCE a cerut noi discuții cu Rusia privind criza de la granița cu Ucraina, relatează DPA. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a calificat propunerea ”interesantă”, însă a adăugat că pentru Rusia este mai important dialogul cu SUA și NATO.

13.19 Cooperarea ruso-germană în domeniul energetic este o prioritate pentru Moscova, care consideră Berlinul ca fiind unul dintre principalii săi parteneri, i-a transmis președintele Vladimir Putin cancelarului Germaniei Olaf Scholz înaintea discuțiilor de la Kremlin.

12.42 Și Olaf Scholz a refuzat să facă un test Covid administrat de ruși. Ce soluție a găsit delegația Germaniei la Moscova pentru a evita deja celebra masă lungă a lui Putin.

12.15 Ministrul afacerilor externe de la Kiev a spus că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de la granița comună. „Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a spus ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba citat de BBC.

”Atunci când vom vedea retragerea, vom crede în dezescaladarea situației”, a mai spus el jurnaliștilor.

12.01 Cancelarul Germaniei Olaf Scolz a ajuns la Moscova.

11.28 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al afacerilor externe, Maria Zaharova, a criticat puterile occidentale susținând că propaganda Vestului a fost spulberată fără a se trage un singur foc.

„15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca ziua în care propaganda de război a Occidentului a eșuat. Au fost compromiși și distruși fără să fie tras un singur foc.”, a scris ea pe Telegram, potrivit BBC.

Surse americane declarau săptămâna trecută că o invazie ar putea avea loc cel mai devreme pe 15 sau 16 februarie.

10.41 Unele trupe rusești desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina se întorc la bază după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării potrivit Reuters care citează Interfax. Măsura vine în contextul în care Rusia a fost somată să ia măsuri de dezescaladare a crizei și înainte de vizita cancelarului Germaniei la Moscova.

10.15 Rusia va reacționa dacă cetățeni ruși încep să fie uciși oriunde în Ucraina, inclusiv în regiunea Donbas controlată de rebeli, a declarat trimisul special al Moscovei la Uniunea Europeană Vladimir Chizhov citat de agenția de presă rusă RIA și Reuters. „Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocați să o facem”, a declarat Chizhov.

09.49 Echipa opozantului rus Aleksei Navalnîi speră că Olaf Scholz, cancelarul federal german, va critica din nou, în timpul viziteisale de marţi la Moscova şi al întrevederii cu preşedintele rus Vladimir Putin, modul în care este tratat.

Un nou proces controversat împotriva principalului critic al Kremlinului aflat în detenție ar urma să înceapă în aceeaşi zi cu vizita lui Scholz, Navalnîi riscând o nouă pedeapsă de 10 ani de închisoare.

În vreme ce cancelarul Germaniei Olaf Scholz urmează să ajungă marți la Moscova pentru noi discuții cu Vladimir Putin, iar SUA și Marea Britanie spun că încă mai e timp pentru ajungerea la un acord în ciuda situației dificile, CNN publică mai multe imagini care arată că Rusia continuă să mobilizeze trupe și echipamente militare la graniția cu Ucraina. Vizita lui Scholz are loc cu doar o zi înainte de data vehiculată pentru un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei.

De la submarine și nave militare în Marea Neagră, la sisteme balistice cu rază scurtă de acțiune, la tancuri și elicoptere. CNN a autentificat mai multe videoclipuri care surprind comasarea de trupe și echipamente și a idenitificat zona în care acestea sunt desfășurate.

Unele imagini provin din surse oficiale, însă majoritatea sunt filmări publicate pe platformele sociale TikTok sau YouTube. Acestea sunt completate de imagini din satelit.

Convoaie au fost surprinse lângă Belgorod, în vestul Rusiei, în apropiere de oarșul ucrainean Harkov.

CNN a mai identificat o altă filmare în regiunea Sereteno, la doar 24 de km distanță de granița cu Ucraina. Imaginile au fost publicate duminică și arată deplasarea unor tancuri în regiune.

Tancuri pot fi văzute și în zona Voronej, unde s-au înregistrat mișcări de trupe în ultimele zile.

Scholz la Moscova

După ce săptămâna trecută mergea la Casa Albă, cancelarul Germaniei Olaf Scholz face și el o încercare de dezamorsare a situației urmând să se întâlnească marți, la Moscova, cu președintele Rusiei Vladimir Putin.

Discuțiile au loc în condițiile în care SUA au insistat că un atac al Rusiei este oricând posibil, dar mai sunt speranțe pentru un acord. În același timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a recomandat lui Putin continuarea dialogului diplomatic.

Poziția lui Scholz este una delicată și în condițiile în care mai mulți comentatori au pus sub semnul întrebării solidaritatea Berlinului față de Ucraina și aliați din cauza gazoductului Nord Stream 2.

Oprirea la Moscova vine însă după vizita de luni de la Kiev, unde Olaf Scholz a avertizat Rusia că un atac asupra Ucrainei ar avea consecințe economice serioase pentru Moscova. Scholz a adăugat că ”integritatea teritorială a Ucrainei nu este negociabilă”.

“Suntem gata să impunem sancțiuni extinse și eficiente alături de aliații noștri”, a avertizat Scholz.

Germania este principalul partener comercial al Rusiei din Europa și cel mai mare consumator de gaze naturale rusești.

În același timp, notează Guardian, Scholz este cumva presat să continue politica de lider al Europei și să joace un rol activ pe scena politică internațională după ce Angela Merkel s-a retras.

​În plus, vizita lui Scholz vine după eșecul diplomatic al președintelui Emmanuel Macron care a fost primit cu răceală la Kremlin, în urmă cu o săptămână.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro