Sari direct la conținut

VIDEO Putin recunoaște practic independența regiunilor pro-ruse din Ucraina: Ucraina, o creație a bolșevicilor / Rusia a fost ”jefuită” după 1990/ Principiile lui Lenin au fost greșite / Putin vrea ca armata rusă să asigure pacea în aceste provincii

HotNews.ro
Vladimir Putin la conferinta de presa, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin la conferinta de presa, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independența Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, sfidând avertismentele occidentale privind o astfel de mutare și ridicând miza unei crize pe care mulți o văd ca putând declanșa un război major.

Liderul de la Kremlin a susținut luni seară o conferință de presă după o ședință inedită a Consiliului de Securitate a țării, transmisă live și de televiziunile occidentale.

„Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă – să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”, a spus el. Putin a cerut Parlamentului „să aprobe decizia și să ratifice acordurile de prietenie și ajutor reciproc cu cele două republici”, documente pe care el le-a semnat.

Putin a afirmat că regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii rusești, că Ucraina este o creație bolșevică. El a comentat că Rusia ar fi fost prea generoasă după 1990 cu teritoriile rusești cedate țărilor nou înființate.

  • „Dacă Ucraina ar adera la NATO, aceasta ar reprezenta o amenințare directă la adresa securității Rusiei”, a spus Putin.

”Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991”, declară liderul de la Kremlin care crede că, odată cu prăbușirea blocului sovietic, a avut loc o „catastrofă geopolitică”.

Putin mai spune că situația din estul Ucrainei este din nou ”critică”, că a încăput pe mâna oligarhilor care au adus țara ”în fața unei lovituri de stat susținută de ambasada SUA cu 1 milion de dolari pe zi”.

Continuând discuția despre istorie, Putin l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul și arhitectul” Ucrainei. El spune că a „dezavantajat” Rusia.

”Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greșite. Este o rușine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinși că au reușit să rezolve conflictele naționaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-au acutizat în anii ’80 și a dus la separarea de Uniunea Sovietică”, spune Putin.

Putin acuză Ucraina că a furat gaz rusesc în trecut, că se folosește de energie ca să șantajeze Rusia, că a fructificat mereu ”bunăvoința” Rusiei fără să ofere ceva în schimb.

Putin a încercat să atingă coarda sensibilă a cetățeanului ucrainean, acuzând ”jaful oligarhilor” invocând creșterea prețurilor la apă și a utilităților, șomaj, sărăcie și corupție. Mesajul său: ”Este aceasta civilizația europeană cu care te-au păcălit?”.

Putin ordonă armatei ruse să „mențină pacea” în teritoriile separatiste din Ucraina

Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse să „mențină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, teritorii cărora tocmai le-a recunoscut „independența”, scrie AFP.

Cele două decrete emise de președintele rus cer Ministerului Apărării ca „forțele armate ale Rusiei să-și asume funcțiile de menținere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.

Niciun calendar privind o desfășurare a forțelor ruse, respectiv amploarea acesteia, nu a fost anunțat în aceste documente, fiecare având o singură pagină și fiind publicate pe site-ul ce conține baza de date rusă cu textele de lege.

De ce se teme Occidentul de această recunoaștere a independenței teritoriilor pro-ruse din Ucraina

Analiştii spun că, dacă Doneţk şi Lugansk ar fi recunoscute ca independente, Rusia ar putea trimite trupe în estul Ucrainei sub pretextul protejării propriilor cetăţeni.

Kremlinul a declarat luni seară că Vladimir Putin va recunoaște independența teritoriilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. „Un decret în acest sens va fi semnat în curând”, a spus președinția rusă.

Potrivit aceleiași surse, Putin i-a informat pe omologul său francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz, mediatori în conflictul din estul Ucrainei, despre această decizie și aceștia, potrivit Kremlinului, „și-au exprimat dezamăgirea”.

Recunoașterea se referă la independența a două teritorii pro-ruse ale Donbassului ucrainean, un bazin minier și industrial care se învecinează cu Rusia: autoproclamatele „republici” Donețk și Lugansk.

În opt ani, războiul dintre Kiev și separatiști,sprijiniți de Moscova, a ucis peste 14.000 de oameni.

O recunoaștere rusă a separatiștilor scurtcircuitează procesul de pace rezultat din acordurile de la Minsk din 2015, semnate de Rusia și Ucraina, sub mediere franco-germană, pentru că s-a urmărit tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Vladimir Putin a convocat luni o ședință extraordinară, în formulă extinsă, a Consiliului de Securitate a Rusiei, în condițiile în care Kremlinul consideră situația din Ucraina ”extrem de tensionată”, iar FSB susține că un bombardament ucrainean a distrus un punct de graniță rusesc.

Putin a declarat că Rusia va analiza chiar astăzi cererea liderilor separatiști din Donbas de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Komersant.ru transmite live text ceea ce s-ar discuta în Consiliul de Securitate al Rusiei, convocat de urgență de președintele Vladimir Putin, și unde urmează să se hotărască sau nu aprobarea cererii de recunoaștere a independenței teritoriilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

Principalele idei exprimate de cei mai importanți lideri ruși:

  • Shoigu: Planurile Ucrainei de a recâștiga statutul de țară nucleară sunt periculoase. Încă de pe vremea URSS, Ucraina are condițiile pentru crearea de arme nucleare, specialiști și tehnologii.
  • Lavrov: Vom trimite un semnal puternic lumii ruse. Nu putem urmări cum au fost batjocoriți cetățenii noștri în toți acești opt ani. În cazul Ucrainei, este un atac asupra slavilor, asupra a tot ce este rusesc.
  • Medvedev: Ucraina nu are nevoie de teritoriile RPD și LPR. Aceasta este o monedă de schimb în comerț pentru statutul Ucrainei. Locuitorii lor nu primesc nici un ajutor și sprijin.

Președintele rus Vladimir Putin urmează să facă o declarație în curând la televiziunea rusă, a anunțat presa de stat luni seară, potrivit AFP. „Urgent: în curând declarație a președintelui Vladimir Putin”, indică burtiera postului de televiziune Rossiïa 24, în timp ce liderul de la Kremlin trebuie să decidă dacă recunoaște sau nu independența teritoriilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro