Sari direct la conținut

Răspunsul Occidentului la ultimatumul lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia
Boris Johnson, Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.

Iată reacția Occidentului, conform Reuters:

​Germania

Ministrul Economiei, Robert Habek:

  • „În ceea ce privește amenințarea sau cererea – nu se mai știe cum să o numească – de a fi făcute plăți în ruble, este crucial pentru noi să fie respectate contractele.
  • Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”.

Ministrul Finanțelor, Christian Lindner:

  • „Contractele sunt contracte. Sunt bazate pe euro și așa vom continua să plătim importurile de energie, în euro.
  • Vom analiza în detaliu ceea ce se propune și ceea ce se cere. Dar este clar pentru noi că nu poate exista șantaj politic”.

Cancelarul Olaf Scholz:

  • „Scrie în contracte că plățile se fac euro și uneori în dolari. I-am spus clar președintelui rus că acest lucru va rămâne așa, iar companiile vor să plătească în euro și așa vor face”

Franța

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire:

  • „Contractele sunt contracte”.

Olanda

Compania olandeză GasTerra:

  • „Acordurile internaționale conțin clauze despre plăți și monedă. Poziția noastră rămâne respectarea acordului”.

Compania Eneco:

  • „Eneco are un contract pe termen lung cu Wingas, o subsidiară germană a Gazprom, pentru livrare până în 2030. Eneco se așteaptă ca actualul său contract cu Wingas, în euro, să fie onorat”.

Polonia

Compania controlată de stat PGNiG:

  • „PGNiG nu va face comentarii cu privire la clauzele contractuale. Compania rămâne în contact cu Gazprom”.

Danemarca

  • Compania daneză de energie Ørsted , care are un contract pe termen lung de tip take-or-pay cu Gazprom, spune că încă așteaptă informații de la compania rusă.

Marea Britanie

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson:

  • Întrebat despre circumstanțele în care Marea Britanie ar plăti în ruble pentru gazul rusesc: „Este ceva ce nu avem de gând să facem”.

Analiști de la Fitch Solutions:

  • „Contractele pe termen lung pentru achizițiile de gaze naturale din Rusia sunt exprimate în euro și, prin urmare, fără renegociere a contractului, nu există niciun temei legal pentru ca Rusia să impună această cerere”.

Toate „țările neprietenoase” – între care și România – care cumpără gaz din Rusia trebuie să plătească în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele rus Vladimir Putin.

  • „Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin, afirmând că „țările occidentale neprietenoase” față de Rusia vor trebui să deschidă conturi de ruble la băncile rusești pentru a plăti gazul.
  • „Oferim contractorilor din astfel de țări [neprietenoase] o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gaz furnizat, începând de mâine, 1 aprilie”, a afirmat Putin.

El a mai spus că Rusia „nu se va angaja în acte de caritate” în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro