Sari direct la conținut

Moscova se așteaptă la o creștere mare a profitului din exporturile de energie în 2022, în pofida sancțiunilor Occidentului – Lavrov

HotNews.ro
Serghei Lavrov, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Serghei Lavrov, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale țării și va exista o creștere mare a profitului din livrările de energie în acest an, susține ministrul rus de Externe Sergei Lavrov, potrivit Reuters.

„Având în vedere nivelul prețurilor care a fost stabilit ca urmare a politicilor Occidentului, nu am suferit pierderi bugetare. Dimpotrivă, anul acesta vom crește semnificativ profiturile din exportul resurselor noastre energetice”, a declarat Lavrov pentru un post de televiziune sârb.

În această săptămână, liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

„Petrolul, în general, nu este supus politicii, există o cerere pentru el… avem piețe alternative de vânzare, unde deja creștem vânzările”, a spus Lavrov.

Liderii celor 27 de țări UE reuniți la summit-ul de luni și marți de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-și reduce importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârșitul anului, pentru a opri finanțarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, după șase săptămâni de negocieri și după o opoziție a Ungariei.

În cele din urmă, Ungaria a fost de acord cu pachetul de sancțiuni care vizează embargoul asupra petrolului rusesc. Asta, pentru că importurile prin conducta Drujba, care alimentează și Ungaria, vor fi scutite inițial, ridicând astfel veto-ul Budapestei, care a blocat timp de mai multe săptămâni cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, când toate păreau că intraseră pe făgașul firesc, miercuri, când pachetul de sancțiuni trebuia finalizat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare, Budapesta a mai ridicat o nemulțumire – sancționarea patriarhului Kirill.

Se pare că după negocieri, diplomații au făcut o nouă concesie Ungariei pentru a nu părea dezbinați în fața Rusiei și l-au scos pe Kirill de pe lista celor aproximativ 60 de personalități care urmau a fi sancționate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro