Sari direct la conținut

Moțiunea de cenzură împotriva lui Boris Johnson a picat -UPDATE

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Gov.uk
Boris Johnson, Foto: Gov.uk

Moțiuniea de cenzură împotriva premierului Boris Johnson a picat, după ce 211 de deputați și-au exprimat încrederea. Asta înseamnă că el va rămâne premier. Rezultatul a fost anunțat de președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady.

UPDATE Președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, Graham Brady, a spus că au fost exprimate 359 de voturi.

  • Voturi de încredere în Boris Johnson: 211
  • Voturi de neîncredere în Johnson: 148

BBC a raportat luni că surse apropiate prim-ministrului britanic Boris Johnson credeau că moțiunea de cenzură împotriva acestuia a picat, relatează Reuters.

„Surse apropiate premierului sunt încrezători că a câștigat votul”, a declarat corespondentul politic al BBC Nick Eardley pe Twitter.

Anterior, potrivit unei numărători Reuters, cel puțin 169 de parlamentari britanici din Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson și-au exprimat public sprijinul până la închiderea votului într-o moțiune de cenzură ca urmare a scandalului legat de participarea la petreceri în timpul restricțiilor antiCovid.

Un total de 180 de voturi ar fi suficiente pentru a-și asigura supraviețuirea acestei moțiuni de cenzură. Votul a fost secret și nu există nicio garanție că parlamentarii vor fi votat în conformitate cu declarațiile lor publice.

Votul a început la ora 18.00. (1700 GMT) și s-a oprit în jurul orei 20:00, cu un rezultat așteptat la ora locală 21:00 (ora 23.00, ora României).

Johnson, care a obținut o victorie uriașă în alegerile în 2019, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari după ce el și personalul său au organizat petreceri cu alcool în biroul și reședința sa din Downing Street, când în Marea Britanie erau restricții anti-COVID-19.

Propriul său consilier, marele ”strateg” al campaniei pro-Brexit Dominic Cummings, a demisionat după ce a fost acuzat că a încălcat restricțiile pentru a se deplasa la o reședință de vacanță.

Scandalul a fost aplanat o scurtă perioadă, în contextul în care parlamentarii au fost în vacanță, dar și pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina și al ceremoniilor dedicate Jubileului de Platină al Reginei Elizabeth.

La sfârşitul lui 2018, Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce.

Boris Johnson a refuzat total până acum să demisioneze.

După săptămâni de speculaţii, evenimentele s-au precipitat luni dimineaţă, abia închisă paranteza festivă a sărbătoririi celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Preşedintele comisiei 1922 a Partidului Conservator, Graham Brady, a anunţat că a fost atins pragul fatidic de 54 de scrisori de la deputaţi, 15% din grupul parlamentar, care cer plecarea lui Boris Johnson, a fost atins, declanşând votul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cine i-ar putea lua locul lui Boris Johnson?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro