Sari direct la conținut

Care este valoarea totală a activelor rusești sechestrate în UE. Comisarul european pentru justiție spune că aproape 90% dintre acestea au fost blocate de 5 țări

HotNews.ro
Care este valoarea totală a activelor rusești sechestrate în UE. Comisarul european pentru justiție spune că aproape 90% dintre acestea au fost blocate de 5 țări

Uniunea Europeană a înghețat până în prezent active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi și alte persoane și entități rusești sancționate pentru războiul pornit în Ucraina, a declarat marți cel mai înalt oficial din justiție al blocului comunitar.

Oficialul a precizat că marea majoritate a acestei sume provine doar de la cinci dintre cele 27 de state membre ale UE, făcând apel la celelalte state să-și intensifice acțiunile.

Blocul comunitar are în prezent pe lista neagră privind agresiunea rusă 98 de entități și aproape 1.160 de persoane fizice.

„Pentru moment, avem fonduri înghețate provenind de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este o sumă destul de mare”, a declarat marți comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

„Dar o foarte mare parte, peste 12 miliarde (aproape 90% din suma totală), provine din cinci state membre, așa că trebuie să continuăm să îi convingem și pe ceilalți să facă același lucru”, a declarat el reporterilor la sosirea la o reuniune a miniștrilor europeni ai justiției în capitala cehă Praga. El nu a identificat cele cinci țări.

Reynders a spus că se așteaptă la un acord politic final după vară cu privire la un nou instrument juridic care să facă din încălcarea sau încercarea de a ocoli sancțiunile o infracțiune penală peste tot în UE, ceea ce nu este cazul în prezent.

Această politică, menită să limiteze eludarea restricțiilor prin transferul de active către membrii familiei care nu au fost sancționați, ar putea intra în vigoare în toamnă.

„Dacă va fi cazul, banii se vor întoarce la un fond pentru poporul ucrainean, pentru a da înapoi banii poporului ucrainean după confiscarea activelor”, a spus el.

Reynders și miniștrii au discutat, de asemenea, despre cooperarea cu Eurojust, agenția de justiție penală a blocului comunitar, în ceea ce privește acumularea de dovezi privind presupuse crime de război în Ucraina.

El a declarat că Eurojust va strânge toate dovezile și ar trebui să coopereze îndeaproape cu țările membre ale blocului, dintre care 14 au propriile anchete naționale în curs de desfășurare privind războiul.

„Cel mai important este să avem o coordonare foarte bună, să nu dublăm diferitele situații și să strângem toate probele în același loc”, a mai spus Reynders.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro