Sari direct la conținut

Vladimir Putin: Rusia nu poate fi tăiată de restul lumii

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că tăierea Rusiei de restul lumii ar fi imposibilă dar că țara sa trebuie să se concentreze în continuare pe dezvoltarea propriilor tehnologii și susținerea companiilor locale, relatează Reuters.

„În mod clar, nu ne putem dezvolta în izolare față de restul lumii și nu o vom face. În lumea de astăzi pur și simplu nu poți să încercui totul cu un compas și să construiești un gard mare în jur, pur și simplu nu este posibil”, a declarat Putin în timpul unei videoconferințe avute cu miniștrii săi.

În cadrul aceleiași videoconferințe Vladimir Putin a criticat băncile rusești, despre care afirmă că nu oferă asistență companiilor din domeniul tech.

„Trebuie să recunoaștem că, în ciuda tuturor eforturilor noastre, astăzi sistemul financiar încă nu oferă acces companiilor de înaltă tehnologie și în curs de dezvoltare finanțare rapidă. Ea nu există astăzi, dar acest lucru este indispensabil. Aici sunt necesare soluții suplimentare”, a transmis el.

Președintele Rusiei a spus că aceste tipuri de împrumuturi beneficiază de un regim fiscal preferențial dar că, în pofida acestui lucru, „nu există bani”.

Putin vrea reorientarea Rusiei spre est

Comentariile sale vin după ce luna trecută acesta a declarat că anii 2020 vor fi o perioadă de consolidare a suveranității economice pentru Rusia, susținând că Moscova va menține un curs de cooperare internațională.

„Sunt convins că pentru Rusia anii 2020 vor deveni o perioadă de consolidare a suveranității economice, care prevede dezvoltarea accelerată a propriei infrastructuri și baze tehnologice, o creștere calitativă a nivelului de pregătire a specialiștilor, precum și formarea unui sistem financiar independent și eficient”, a afirmat Putin într-un mesaj transmis participanților la cel de-al XXV-lea Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Declarațiile optimiste ale sale au venit în pofida faptului că FMI a prognozat o contracție de 8,5% a economiei ruse în 2022 în contextul sancțiunilor istorice impuse de Occident și a exodului companiilor străine din țară.

Însă după cum avertiza chiar Putin la jumătatea lunii aprilie, Rusia vrea să își reorienteze exporturile de gaze naturale și petrol către est, cu precădere înspre China, care deja cumpără cantități uriașe de petrol rusesc.

Mai devreme în cursul zilei de luni premierul mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai afirma într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Financial Times că țara sa se așteaptă ca Gazprom să înceapă mai devreme lucrările de construcție la gazoductul „Puterea Siberiei 2” în contextul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Luvsannamsrai a anunțat că studiul de fezabilitate al proiectului ce urmează să lege câmpurile gazeifere din Siberia, folosite până acum pentru aprovizionarea Europei, de China a fost deja finalizat.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro