China amenință SUA că „vor plăti prețul” pentru vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan
China a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” pentru o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, și că vor trebui „să plătească prețul”.
„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, potrivit AFP.
Beijingul consideră insula ca parte a teritoriului său și urmează să fie reunificată, cu forța, dacă este necesar, și a avertizat în mod repetat Washingtonul în privința unei vizite a înaltului oficial care ar fi considerată ca o provocare majoră.
Pelosi a fost marți în Malaezia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul și președintele Camerei inferioare a parlamentului, în a doua etapă a unei călătorii în Asia care a stârnit speculații de câteva zile cu privire la o potențială vizită la Taipei.
După Singapore și Malaezia, itinerariul său include opriri în Coreea de Sud și Japonia. Suspansul este menținut cu bună știință în jurul unei posibile vizite în Taiwan.
Într-o declarație, Pelosi a spus pur și simplu: „Suntem implicați într-o serie largă de discuții despre cum să ne atingem obiectivele comune și să asigurăm Indo-Pacificul”.
Mai multe mass-media taiwaneze au citatdeclarații ale vicepreședintelui parlamentului insulei, Tsai Chi-chang, care a spus că este „foarte probabil” ca Pelosi să ajungă în Taiwan în zilele următoare.
Ziarul taiwanez Liberty Times a citat surse anonime susținând că Pelosi va ateriza pe insulă marți seara.
Dacă Casa Albă este stânjenită de situație, John Kirby, purtătorul de cuvânt al său, a declarat luni că Nancy Pelosi are „dreptul de a vizita Taiwan”.
„Nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită o criză”, a adăugat el.
Deși majoritatea observatorilor consideră că probabilitatea unui conflict armat este scăzută, oficialii americani au spus că se pregătesc pentru posibile demonstrații de forță din partea armatei chineze, cum ar fi lovituri cu rachete în strâmtoarea Taiwan sau raiduri aeriene masive în jurul insulei.
Marți, Ministerul Apărării din Taiwan a susținut într-o declarație că este „hotărât” să protejeze insula împotriva amenințărilor din partea Chinei.
Președintele Camerei călătorește cu un avion militar și, deși Washingtonul nu se teme de un atac direct, riscul unei „erori de calcul” este foarte prezent.
Statele Unite practică în privința Taiwanului o așa-zisă diplomație de „ambiguitate strategică”, constând în recunoașterea unui singur guvern chinez, cel al Beijingului, continuând să ofere sprijin decisiv Taipei. Washingtonul, totuși, se abține să spună dacă Statele Unite ar apăra sau nu militar insula în cazul unei invazii.