Cine a importat cel mai mult combustibil fosil din Rusia în timpul războiului din Ucraina
Conform analizei Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) câştigul pe care Rusia l-a obţinut în cele 6 luni care au trecut de la invazia Ucrainei ca urmare a exporturilor de petrol, gaze naturale şi cărbune lasă în urmă totalul costurilor invaziei.
Analiza relevă faptul că Turcia se situează pe locul 3 între ţările în care Rusia a exportat cel mai mult combustibil fosil, potrivit Cumhuriyet, citat de Rador.
- Într-o perioadă de 6 luni, de la data de 24 februarie când a început războiul şi până la 24 august, valoarea exporturilor de combustibil fosil s-a ridicat la 158 de miliarde de dolari.
- Costurile totale ale invaziei Rusiei în Ucraina se presupune a se ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari.
- 85 de miliarde de dolari, echivalentul a 54% din exporturile de combustibil fosil ale Rusiei, reprezintă exporturile către ţările Uniunii Europene.
- Uniunea Europeană este urmată de China, care a importat combustibil fosil în valoare de 35 de miliarde de dolari, iar pe locul 3 se situează Turcia cu 11 miliarde de dolari.
- Urmează India cu importuri în valoare de 7 miliarde de dolari şi Coreea de Sud cu importuri de 2 miliarde de dolari pe locurile 4 şi 5.
- În cadrul Uniunii Europene, cel mai mare importator de combustibil fosil este Germania, cu importuri în valoare de 19 miliarde de dolari, Olanda – 11 miliarde de dolari, Italia – 8,6 miliarde de dolari, Polonia – 7,4 miliarde de dolari, Franţa – 5,5 miliarde de dolari, Bulgaria – 5,2 miliarde de dolari, Belgia – 4,5 miliarde de dolari şi Spania cu 3,3 miliarde de dolari.
Conform raportului, veniturile din exporturile de combustibil fosil au contribuit la bugetul federal al Rusiei cu 43 de miliarde de dolari, finanţând astfel şi războiul din Ucraina.
În comparaţie cu perioada de început a războiului în exporturile de combustibil fosil s-a înregistrat o scădere de 18%, iar exporturile către Uniunea Europeană au scăzut cu 35%.
Interdicţia de import de cărbune a ţărilor UE a afectat foarte mult exporturile Rusiei pentru că nu a găsit alţi cumpărători.
În lunile iulie şi august, ţările Uniunii Europene, NATO şi G7 (UE, Turcia şi Japonia) au importat 56% din exporturile Rusiei de combustibil fosil. Chiar dacă înainte de invazie procentul era de 75%, aceste ţări încă au o contribuţie importantă la economia Rusiei.
„Turcia este una dintre ţările care şi-a crescut cel mai mult importul de petrol”
Conform raportului, Turcia, India, China, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul sunt ţări care şi-au crescut cel mai mult importurile de petrol din Rusia. Cel mai mult au crescut importurile de petrol brut. China şi-a majorat şi importurile de cărbune din Rusia.
De asemenea, importurile Turciei de petrol din Rusia s-au majorat cu 30% în ultimele 6 luni faţă de perioada dinaintea invaziei.
Conform raportului Agenţiei de Supraveghere a Pieţei Energetice la finele lunii iunie, Rusia a ocupat locul 2, după Irak, în privinţa importurilor de petrol brut ale Turciei. Turcia a asigurat 34% din totalul importurilor din Irak, şi 32% din Rusia. În luna ianuarie aceste cifre erau 32% importuri din Irak şi 27% din Rusia.
Analistul şef al CREA şi cel care a pregătit raportul Lauri Myllyvirta declară:
„Creşterea preţului la nivel mondial la combustibilii fosili, în ciuda scăderii volumului exporturilor, înseamnă că Rusia încă obţine venituri record din combustibilii fosili. Pentru a lupta cu această situaţie, guvernele trebuie să plafoneze preţurile la importurile din Rusia şi să pregătească măsuri pentru economisirea energiei. Trebuie să se concentreze în special pe reducerea consumului de petrol şi gaze naturale, accelerând extinderea energiei curate şi a electrificării prin intermediul pompelor de căldură şi automobilelor electrice.”
Iar o altă notă evidenţiată în raport se referă la atractivitatea pentru investiţiile în energia curată la nivel mondial ca urmare a preţurilor foarte ridicate a combustibililor fosili.
Ca urmare a stimulării preţurilor şi a politicilor puternice, investiţiile în energia curată au înregistrat o creştere importantă în Uniunea Europeană, SUA şi China. Cumhuriyet (preluare Rador)
Foto: Dreamstime