Sari direct la conținut

Berlinul l-a demis pe șeful agenției germane pentru securitate cibernetică, pentru presupusele legături cu Rusia

HotNews.ro
Arne Schonbohm, Foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia
Arne Schonbohm, Foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

Șeful Biroului federal german pentru securitatea informaţiei (BSI), Arne Schönbohm, a fost demis din funcție, cu efect imediat, pentru presupusele sale legături cu Rusia, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, transmite AFP.

Arne Schonbohm era luat în vizor de când presa a dezvăluit legătura sa cu o firmă de consultanță în securitate cibernetică, la rândul ei suspectată de contacte cu serviciile de informații rusești.

Concret, Schonbohm a fost fondatorul unei asociaţii care este membră a unei companii germane ce este subsidiară a unei firme de securitate cibernetică ruse create de un fost angajat al KGB, potrivit media germane.

O eventuală anchetare a lui Schonbohm de către procurori ar avea potențialul să declanșeze o furtună politică în Germania, acesta ocupând funcția de șef al BSI din 2016.

Scandaluri de spionaj în favoarea Rusiei în Germania

La sfârșitul lunii august, presa germană a dezvăluit pe surse că Ministerul Economiei de la Berlin a cerut agențiilor de informații ale țării să investigheze doi angajați ai săi pe care îi suspectează de legături cu Rusia din cauza politicilor propuse în cadrul executivului.

La începutul lunii aprilie, procurorii germani au anunțat că un fost ofițer al armatei a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei, acesta fiind suspectat că a oferit informații Moscovei între 2014 și 2020.

Se crede că Germania este una dintre țările în care spionajul rusesc este cel mai activ, dată fiind importanța legăturilor economice dintre cele două țări înainte de declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin pe 24 februarie.

În luna august, cotidianul Der Spiegel scria că serviciile de informații ale Rusiei au spionat inclusiv instruirea unor soldați ucraineni în baze militare din Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro