Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat, dă asigurări că „lumea are nevoie de China”
Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales duminică la conducerea Partidului Comunist, după ce a anihilat orice contestare, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, fondatorul regimului comunist chinez, informează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Xi Jinping a fost desemnat pentru un al treilea mandat pe cinci ani de către un Comitet Central în mare parte remaniat al Partidului Comunist Chinez (CCC).
„Lumea are nevoie de China”, a dat asigurări duminică preşedintele chinez Xi Jinping, într-un discurs susţinut în faţa presei după ce a obţinut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist şi prin urmare a ţării sale.
„China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie la rândul ei de China”, a declarat Xi, salutând „două miracole” realizate de ţara sa: „o dezvoltare economică rapidă şi o stabilitate socială pe termen lung”.
După ce a obţinut al treilea mandat, Xi a promis că „va munci din greu pentru realizarea sarcinilor”. „Vreau să mulţumesc sincer întregului Partid pentru încrederea pe care ne-a acordat-o”, echipei de conducere, a spus Xi Jinping.
Xi și-a pus oamenii săi la conducerea Politburo
Duminică, preşedintele chinez a plasat mai mulţi dintre aliaţii săi în Comitetul Permanent, grup format din şapte oameni, la putere în China.
Li Qiang, şeful partidului la Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul privat al lui Xi Jinping, Li Xi, şeful partidului în provincia Guangdong (sud) şi Cai Qi, şeful partidului la Beijing, fac parte dintre noii membri ai acestui comitet, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat de la Palatul Poporului din Beijing.
Li Qiang este plasat pe locul doi în protocol, în pofida modului haotic în care a gestionat carantina din Shanghai în primăvară. Prin urmare, conform tradiţiei, el ar urma să fie numit prim-ministru, în timpul Adunării Generale ce va avea loc în martie anul viitor, înlocuindu-l pe Li Keqiang, 67 de ani.
Biroul Politic, instanţa de decizie a Partidului Comunist chinez, nu are în componenţa sa nicio femeie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, potrivit noii componenţe dezvăluite duminică.
Sun Chunlan, singura femeie ce făcea parte din acest grup de 25 de persoane, s-a pensionat şi niciunul dintre noii membri nu este femeie. Potrivit AFP, noul Birou Politic numără de data aceasta 24 de membri.
În ceea ce priveşte Comitetul Central, noua sa componenţă include numai 11 femei.
Congres al Partidului Comunist Chinez (Foto: Andy Wong / AP / Profimedia)
Această remaniere la vârful puterii survine la finalul Congresului cincinal al Partidului Comunist Chinez, care şi-a reînnoit Comitetul Central, un fel de parlament al partidului format din circa 200 de membri.
„Toţi (din Comitetul Permanent) sunt oamenii lui Xi, iar aceasta arată că el vrea să guverneze dincolo de un al treilea mandat”, deci după 2027, subliniază Alfred Wu Muluan, expert în politică chineză de la Universitatea Naţională din Singapore.
Pentru a se menţine la putere, Xi a introdus în 2018 amendamente la Constituţia ce limita acest post de conducere la două mandate şi la o durată totală de 10 ani.
În pofida concentrării aproape totale a puterilor în mâinile sale, Xi va trebui să facă ţară unei economii mult încetinite, în special din cauza politicii sale de „zero COVID”, unei rivalităţi exacerbate cu SUA şi criticilor internaţionale cu privire la situaţia drepturilor omului în China.
Citește și:
- VIDEO China: Xi Jinping, cu şi mai multă putere după Congresul Partidului Comunist şi pregătit pentru al treilea mandat
- China: Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, în Biroul Politic al Partidului Comunist nu mai este nicio femeie
- VIDEO Scenă ciudată la Congresul Partidului Comunist din China: Fostul președinte Hu Jintao a fost ridicat de lângă Xi Jinping și scos din sală
- Premierul chinez Li Keqiang a rămas în afara noului Comitet Central al partidului
- Kim Jong Un îl felicită pe Xi Jinping și îi dorește un „viitor mai luminos” pentru relațiile bilaterale
- China: Partidul Comunist include în statutul său respingerea independenței Taiwanului
- Taiwanulul critică decizia Partidului Comunist Chinez privind independența sa: „Mentalitate de invadator”