„Doamne ferește!” – Ce spune Erdogan despre posibilitatea folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina
Preşedintele turc Tayyip Erdogan spune că în urma discuţiilor dintre serviciile de informații din SUA şi Rusia, care au avut loc la începutul acestei săptămâni la Ankara, a fost informat că niciuna dintre părţi „nu va folosi arme nucleare pentru moment”, scrie The Guardian.
- „Conform informațiilor pe care le-am primit de la șeful serviciului meu de informații, niciuna dintre părți nu va folosi arme nucleare pentru moment (…)
- Doamne ferește, (folosirea armelor nucleare) ar putea duce la un nou război mondial. Să nu lăsăm asta să se întâmple”, a afirmat președintele Turciei.
Şeful CIA, William Burns, şi directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni la Ankara. Burns l-ar fi avertizat pe omologul său rus cu privire la posibilele consecinţe ale folosirii armei nucleare pe care Rusia a ameninţat că ar putea-o utiliza în Ucraina, a transmis Casa Albă.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat, la rândul său, că Burns şi Narîşkin au discutat chestiuni „sensibile” la întrevederea din Turcia, potrivit Reuters, care citează Interfax.
Cele două situaţii în care Rusia ar folosi armele nucleare
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a negat din nou orice intenţie a Rusiei de a folosi armele nucleare în urma conflictului din Ucraina, dar a precizat şi cele două situaţii în care Moscova ar putea recurge la astfel de arme, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
- „Indiferent cât de fermi am fi pe această temă, explicând lucruri evidente, încearcă să ne impute unele intenţii inexistente, ceea ce este doar o reflectare a orientării către demonizarea Rusiei”, a spus viceministrul rus de externe.
Serghei Riabkov a insistat că Rusia poate folosi armele nucleare doar în anumite condiții.
- „Am subliniat în mod repetat că folosirea armelor nucleare este posibilă în două situaţii: când asupra noastră sau a aliaţilor noştri are loc un atac cu arme nucleare ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui act de agresiune cu arme convenţionale împotriva Rusiei situaţia a ajuns într-un punct în care însăşi existenţa statului nostru este ameninţată”, a susținut viceministrul rus de externe.