Sari direct la conținut

VIDEO Poliția l-a arestat și bătut pe corespondentul BBC care relata de la protestele din Shanghai / Explicația halucinantă dată de autoritățile chineze pentru incident

HotNews.ro
Poliția chineză a arestat un jurnalist BBC, Foto: Captura YouTube
Poliția chineză a arestat un jurnalist BBC, Foto: Captura YouTube

Jurnalistul britanic Edward Lawrence, un corespondent cu experiență în China, a fost arestat în timp ce își făcea meseria la un protest din Shanghai și a fost bătut de poliție, acuză BBC.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu momentul în care acesta a fost arestat de forțele de ordine, iar Lawrence a spus pe pagina sa de Twitter că cel puțin un cetățean chinez care a încercat să-l scape de bătaia polițiștilor a fost arestat.

BBC a transmis un comunicat oficial în care spune că „este extrem de îngrijorat de tratamentul aplicat jurnalistului nostru Ed Lawrence, care a fost arestat și încătușat în timp ce relata de la protestele din Shanghai. El a fost reținut mai multe ore înainte să fie eliberat. În timpul reținerii, a fost bătut de poliție. Totul s-a întâmplat în condițiile în care lucra ca jurnalist acreditat”.

„Este foarte îngrijorător că unul dintre jurnaliștii noștri a fost atacat în acest fel în timp ce își făcea treaba. Nu am primit nicio explicație oficială sau vreo scuză din partea autorităților chineze, în afară de faptul că oficialii care într-un final l-au eliberat au spus că l-au arestat pentru binele lui ca să nu ia Covid de la cei din mulțime. Nu considerăm că aceasta este o explicație credibilă”, se mai spune în mesajul BBC.

Într-un final, ministerul chinez de Externe a reacționat luni susținând că Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a declarat că s-a luat notă de declarația BBC cu privire la incident, dar că aceasta nu reflectă ceea ce s-a întâmplat.

Ministrul britanic al afacerilor, Grant Shapps, a declarat luni că nu există nicio scuză pentru ca presa care relatează despre proteste să fie bătută de poliție.

„Nu poate exista absolut nicio scuză pentru ca jurnaliștii care pur și simplu acoperă protestele care au loc, să fie bătuți de poliție. Este o mare problemă”, a declarat Shapps pentru Sky News.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro